«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τις επιθυμίες των τραπεζών και των funds», τόνισε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή για τη τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθεσε μάλιστα τη νομοθέτηση ως προαπαιτούμενο προγραμματικής σύγκλισης για τη συμμετοχή του σε κυβερνητικό σχήμα, μετά τις εκλογές.

«Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ισχυρή κοινωνία, κοινωνική συνοχή, σταθερότητα, ανάσα στους πολίτες που οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες και όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημαίνει κανόνες για τα funds. Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση έχει νόημα μόνο όταν τηρούνται αυτές οι προϋποθέσεις».

Κατέθεσε την πρόταση 7 σημείων του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνει:

1ον) Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά ευάλωτους δανειολήπτες με επιδότηση της δόσης του δανείου.

2ον) Βιώσιμες ρυθμίσεις για τις δόσεις των δανείων.

3ον) Προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση.

4ον) Δικαίωμα επαναγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη, πριν καταλήξει στο fund ή ξαναπουληθεί από το fund σε άλλο fund ή σε τραπεζικό ίδρυμα.

5ον) Επιβολή κανόνων για την λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds.

6ον) Βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, με κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη και τράπεζας από την αλλαγή της ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου και με αναδρομική εφαρμογή.

7ον) Άρση των άδικων διώξεων εις βάρος των εγγυητών δανείων εκ μέρους των funds και των τραπεζών.

«Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή»

Ο κ. Κατρίνης επέκρινε έντονα τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για συναγωνισμό υποκρισίας, σχετικά με τη προστασία της κύριας κατοικίας. «Η λύση στα μεγάλα και πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν είναι ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι αυτοί που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν είναι αυτοί που θέτουν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες, ψευδεπίγραφα διλήμματα.

Δεν είναι η τοξικότητα, η αίσθηση που αποπνέουν κάποιοι ότι είναι κληρονόμοι της εξουσίας ή η φαντασίωση κάποιων ότι εκπροσωπούν, μονομερώς και απόλυτα τη δημοκρατική παράταξη, όταν οι ίδιοι έχουν πρωταγωνιστήσει σε διώξεις αλλά και στην κατασυκοφάντηση της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή.

Είναι η προϋπόθεση για να μην εμπλακεί η χώρα σε πραγματικές περιπέτειες. Είναι η προϋπόθεση για να εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ ένα άλλο, εντελώς περιεχόμενο διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση που δεν θα αποκλείει κανέναν αλλά θα δίνει όραμα, ελπίδα και προοπτική σε όλους, όπως πάντα έκανε το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε ο Μιχάλης Κατρίνης κλείνοντας την ομιλία του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦοιτητική Εστία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, θα κατασκευαστεί στο Δήμο Φυλής
Επόμενο άρθροΚαθαρά Δευτέρα: Αυξημένα τα μέτρα της τροχαίας για το τριήμερο