Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 30 χωριά στο Ηράκλειο, ενώ από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου δεν ξέφυγε ούτε η Μονή Αγκαράθου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μοναχών κατέρρευσαν οροφές και τοίχοι σε κελιά, ενώ από τύχη δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή κάτι χειρότερο.

Ο γέροντας Ευγένιος, που φιλοξενείται στο κελί του μοναχού Γαβριήλ, δήλωσε στην εφημερίδα Πατρίς ότι: «Αν ήμουν μέσα στο κελί και ήμουν πλαγιασμένος, θα ήμουν μακαρίτης, στο κοιμητήριο. Μας βοήθησε η Παναγία και γλιτώσαμε. Χθες το πρωί πάλι, μόλις πήγα, μπαίνοντας μέσα, τελείωσε η ιστορία. Κόντεψα να σκοτωθώ. Έπεσε του ηγουμένου το κελί, έπεσε το δικό μου, τέρμα η ιστορία…

Εδώ είναι το σπίτι μας, είναι το μοναστήρι μας, η ζωή μας ολόκληρη. Δύο βράδια ξώμεινα σε δικά μου πρόσωπα και δεν ένιωθα καλά. Ήμουν αξημέρωτα εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μας, το πνευματικό μας λιμάνι. Αγκυροβολούμε εδώ πέρα…».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Να έχετε πίστη. Μας έχουν βρει πολλά κακά, φωτιές, σεισμοί, πανδημίες, τα πάντα όλα. Πάντοτε προσευχόμαστε για όλον τον κόσμο. Η εκκλησία προσεύχεται «υπέρ της των πάντων ενώσεως»».

H Μονή Αγκαράθου πριν τις ζημιές Πηγή: Wikipedia

Περιμένουν κλιμάκιο για την απαραίτητη αυτοψία

Την ύπαρξη σοβαρών ζημιών στους χώρους της Μονής επιβεβαίωσε και ο ηγούμενος, αρχιμανδρίτης Ευμένιος. Σύμφωνα με τον ίδιο, κελιά έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το καμπαναριό. Πλέον αναμένουν το κλιμάκιο για την απαραίτητη αυτοψία.

«Αφού δεν είχαμε ανθρώπινη απώλεια, όλα τα άλλα μπορούμε να τα φτιάξουμε… Μας απαγόρευσαν να κάνουμε μέσα τις ακολουθίες. Τις κάνουμε στο ξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ. Κάθε Κυριακή έρχονταν 100-150 άνθρωποι στην εκκλησία.

Είμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Πρέπει να φροντίσουμε τα γεροντάκια μας, σκεφτόμαστε όμως και τόσο κόσμο που έχει μείνει χωρίς σπίτι. Εμείς είμαστε μοναχοί, δεν έχουμε οικογένεια, δεν έχουμε παιδιά, δόξα σοι ο Θεός, θα τα βολέψουμε… Οι άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά τι θα κάνουν, τι θα απογίνουν», αναρωτήθηκε ο ηγούμενος.

Όπως αναφέρει το patris.gr, η Μονή Αγκαράθου υφίσταται με βάση τα γραπτά από το 1540, κατά την παράδοση προϋπήρχε από το 960. Στη Μονή διαμένουν μόνιμα 12 μοναχοί, όμως η αδελφότητα αποτελείται από 25 μοναχούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤούχελ: «Δύσκολο ματς για ανάλυση»
Επόμενο άρθροΟ απρόσκλητος επισκέπτης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη-Χέγκερ