Θάνος Ξυδόπουλος

Ένα ριζοσπαστικό σχέδιο δοκιμών θα μπορούσε να οδηγήσει την επιδημία του κορωνοϊού προς εξαφάνιση σε μερικές εβδομάδες, ισχυρίζεται μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances.

Οι μαζικές ταχείες δοκιμές για τη νόσο COVID-19 -ειδικά σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης- θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στην πανδημία μέσα σε έξι εβδομάδες, ισχυρίζεται μια μελέτη από ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και Κολοράντο. 

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι ταχείες δοκιμές, αν και λιγότερο αξιόπιστες, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις αρχές δημόσιας υγείας να βασίζονται σε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, παρά σε lockdowh σε επίπεδο οικονομίας, εάν αναπτυχθούν σε μαζική κλίμακα.

Οι γρήγορες δοκιμές είναι χαμηλού κόστους και δίνουν αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά, και όχι σε ημέρες όπως τα τεστ που χρειάζονται εργαστήριο. Εάν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ ελέγχονταν κάθε εβδομάδα, απομονώνοντας εκείνους που είναι θετικοί, ο αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος, λένε οι ερευνητές.

“Το μεγάλο εύρημα της εικόνας μας είναι πως, όταν πρόκειται για τη δημόσια υγεία, είναι καλύτερο να έχουμε ένα λιγότερο ευαίσθητο τεστ με αποτελέσματα σήμερα από ένα πιο καλύτερο τεστ με αποτελέσματα αύριο”, δήλωσε ο Daniel Larremore, καθηγητής πληροφορικής και επικεφαλής της μελέτης. “Αντί να λέμε σε όλους να μένουν σπίτι, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ένα άτομο που είναι άρρωστο δεν θα μεταδώσει τον ιό, θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό μόνο στους μεταδοτικούς ανθρώπους, ώστε όλοι οι άλλοι να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με βάση τη μαθηματική μοντελοποίηση, η ταχεία δοκιμή των τριών τετάρτων του πληθυσμού μιας πόλης κάθε τρεις ημέρες μείωσε τον αριθμό αυτών που τελικά μολύνθηκαν κατά 88%. Αυτό είναι “επαρκές για να οδηγήσει την επιδημία προς εξαφάνιση εντός έξι εβδομάδων”. Τα γρήγορα τεστ μεταδοτικότητας, ανέφερε ο Michael Mina, καθηγητής επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην ανίχνευση του COVID-19 όταν οι άνθρωποι είναι μεταδοτικοί”. 

Να σημειωθεί ότι η αύξηση της διαθεσιμότητας «φθηνών, γρήγορων τεστ» είναι μια από τις βασικές στρατηγικές που εξετάζονται από τον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. 

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈνωση Εισαγγελέων: Δεν απέδωσε τα αναμενόμενα η λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας
Επόμενο άρθρο«Περιμένουμε την παραδειγματική τιμωρία των διαιτητών»