Συμφωνία για μείωση 1,2 εκατ. βαρελιών στην ημερήσια παραγωγή

 

Αλλαγές στον χάρτη των πανίσχυρων χωρών που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού κυοφορούνται το τελευταίο διάστημα, όπως τουλάχιστον δείχνει το σκληρό πόκερ που παίζεται για τον καθορισμό των τιμών του πετρελαίου.

 

Ο οργανισμός των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (ΟΠΕΚ) βλέπει πλέον να έχουν αποκτήσει σημαντική επιρροή στην αγορά και δύο υπερδυνάμεις που δεν είναι μέλη του, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

 

Την ίδια στιγμή, τριγμοί έχουν εμφανιστεί και στο εσωτερικό του ΟΠΕΚ καθώς το ένα από τα 15 μέλη του, το Κατάρ, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τον Οργανισμό στις αρχές του 2019 λόγω μεγάλων διαφωνιών, σε πολιτικό επίπεδο, με τη Σαουδική Αραβία. Επίσης κι άλλες χώρες, όπως το Ιράν έχουν αρχίσει να προασπίζουν πιο δυναμικά τα συμφέροντά τους μέσα στον ΟΠΕΚ προβάλλοντας με σθένος τις δικές τους απαιτήσεις, όπως φάνηκε στη συνάντηση του Οργανισμού την Πέμπτη και την Παρασκευή.

 

Τελικά, όπως αναφέρει το in.gr, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την ημερήσια παραγωγή κατά 0,8 εκατ. βαρέλια, με στόχο οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του να κάνουν μειώσεις άλλων 0,4 εκατ. βαρελιών ανεβάζοντας τη συνολική μείωση σε 1,2 εκατ. βαρέλια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH μεγάλη επιστροφή Kόκκαλη
Επόμενο άρθροΠούλησε η BlackRock αγοραστής η Hines!