Άλλο ένα στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων ξεκινά από τη Δευτέρα, σε σειρά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, και επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Μετά από 2,5 μήνες, οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων θα καθίσουν και πάλι στα θρανία και πλέον μετρούν τις μέρες για να βρεθούν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο σχολείο.

Οι προετοιμασίες στα περισσότερα σχολεία ολοκληρώθηκαν. Θρανία απομακρύνθηκαν, καθίσματα αφαιρέθηκαν, αντισηπτικά τοποθετήθηκαν.

Και οι αίθουσες των νηπιαγωγείων έχουν διαμορφωθεί. Στα τραπεζάκια εργασίας θα κάθονται έως 2 μαθητές ενώ παιχνίδια, μαρκαδόροι και ότι χρησιμοποιούν οι μικροί μαθητές θα απολυμαίνονται καθημερινά.

Η ολική επανεκκίνηση στην εκπαίδευση δεν σημαίνει βεβαίως ότι όλα είναι τέλεια. Στα Τρίκαλα αρκετά νηπιαγωγεία αντιμετωπίζουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα.

Οι μαθητές του νηπιαγωγείου θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος ενώ επιβάλλεται η χρήση αντισηπτικού κάθε φορά που θα αλλάζουν αντικείμενο ενασχόλησης.

Ξενοδοχεία

Επίσης, επανεκκινούν τις δραστηριότητές τους, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία και καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ, οι επιχειρήσεις εκδηλώσεων και κέτερινγκ, οι θερινοί κινηματογράφοι, τα κολυμβητήρια και οι βιβλιοθήκες. Οι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού θα περιγράφονται στην κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία.


Ακτοπλοΐα

Με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στον κλάδο της ακτοπλοΐας και να ενισχυθεί περαιτέρω ο εσωτερικός τουρισμός τα πρωτόκολλα των επιβατών αλλάζουν από τις 15 Ιουνίου, ημέρα που ανοίγουν και οι αεροπορικές μεταφορές από 29 χώρες. Το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση του πρωτοκόλλου στην ακτοπλοΐα, με αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών και των δρομολογίων.

Πρόκριμα θα είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οπότε ενδέχεται να αυξηθεί το πλαφόν χωρητικότητας των πλοίων.

Η ολική απελευθέρωση των γραμμών στα νησιά από την περασμένη Δευτέρα γέμισε τα πλοία κυρίως για Κρήτη και Κυκλάδες, ωστόσο οι περιορισμοί στην πληρότητα λόγω πρωτοκόλλου, κρατούν χαμηλά τον αριθμό των δρομολογίων και την επιβατική κίνηση.

Οι ταξιδιώτες κάνουν από τώρα τις κρατήσεις τους για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – μόλις τέσσερα πλοία έφυγαν το Σάββατο 30/5 από το λιμάνι του Πειραιά, για Κυκλάδες, βόρειο Αιγαίο και Κρήτη.

Την Παρασκευή 29/5 από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 11 δρομολόγια. Για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη αναχώρησαν 5.726 επιβάτες. Αντίστοιχα για τον Αργοσαρωνικό ταξίδεψαν 2.000 επιβάτες.

Την καθοριστική συμβολή των μέτρων που ελήφθησαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας τόνισε από τη Βουλή, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, λέγοντας ότι: «για την ακτοπλοΐα διατέθηκαν 15 εκατ. ευρώ για να εξασφαλιστεί η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ για τους Έλληνες ναυτικούς ελήφθησαν σημαντικά μέτρα στήριξης».

Από τα 85 συμβατικά πλοία στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία δραστηριοποιούνται περίπου τα 35 με 40 ενώ τα ταχύπλοα αναμένεται να μπουν στις γραμμές από τις αρχές Ιουλίου. Το πρώτο δρομολόγιο καταμαράν ταχύπλοου στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων θα γίνει από τον Πειραιά την ερχόμενη Παρασκευή.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ανοίγουν από Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία, ξενοδοχεία, θερινοί, βιβλιοθήκες- Νέες μειωμένες τιμές στα ΜΜΜ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Μονόδρομος η ψηφιοποίηση της ναυτιλίας»
Επόμενο άρθρο«Ήταν σοκ για όλους μας η αποχώρηση του Χάινς»