Είναι γεγονός ότι οι δρόμοι στα περισσότερα νησιά – όχι μόνον των Κυκλάδων, αλλά και στα μεγαλύτερα – είναι για κλάματα. Συνήθως έχουν μια λωρίδα, σβησμένες τις διαγραμμίσεις ενώ το βράδυ κάτι παλιές λάμπες σαν κεριά ρίχνουν υποτυπωδώς το κίτρινο φως τους.

Μύκονος δεν είναι μόνο διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης, διεθνές jet set, καλλίγραμμες περσόνες που φέρνουν βόλτες πάνω κάτω στα Ματογιάννια για να τις φωτογραφίσει κάποιος φωτογράφος, παραλίες με 500 ευρώ την ξαπλώστρα, θάλασσες με υπέροχα νερά και βίλες για διάσημους ποδοσφαιριστές.

Η Μύκονος πλέον είναι και ένας Γολγοθάς στις μετακινήσεις. Ειδικά το καλοκαίρι. Οι περιφερειακός δρόμος του νησιού, οι δρόμοι προς τον Τούρλο, τα Άνω Μερά, τον Πλατύ Γυαλό και τη Χώρα, θυμίζουν Πανεπιστημίου σε ώρα αιχμής και με πορεία εργαζομένων να είναι σε εξέλιξη.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες μένουν επί ώρες μέσα στα αυτοκίνητα τους για να μετακινηθούν από το ένα σημείο στο άλλο. «Ξεκίνα, σταμάτα, πρώτη, δευτέρα» και να μην προχωράς ούτε μέτρο.

Και όταν πέσει το σκοτάδι και ο κόσμος ετοιμάζεται να βγει έξω, τότε η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Για να κατέβει κάποιος στην πρωτεύουσα χρειάζεται, υπομονή. Πολλή υπομονή.

Και μόλις το αυτοκίνητο φτάσει στα 4 με 5 χιλιόμετρα, τότε ξεκινούν οι ουρές. Ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων. Την κατάσταση έχουν επιδεινώσει τόσο τα φορτηγά όσο και τα mini bus που πλέον χρησιμοποιούνται για τις μεταφορές από το ένα μέρος του νησιού στο άλλο και τα οποία με ένα πρόχειρο υπολογισμό φτάνουν τα 5.800

Είναι γεγονός πως οδηγός που ξεκίνησε από το Καλό Λιβάδι για να φτάσει στη Χώρα έκανε 150 λεπτά, δηλαδή δυόμιση ώρες.

«Parking; Τι είναι αυτό;»

Ας υποθέσουμε τώρα ότι κάποιος είναι τυχερός και αφού προσπέρασε τον σκόπελο της κίνησης, και των στενών δρόμων, κατάφερε με τα χίλια ζόρια να φτάσει στη Χώρα. Το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: «Που θα παρκάρει;» Η απάντηση είναι μια «Θες και parking, δύσμοιρε τουρίστα;»

Στο νησί υπάρχουν τρία μεγάλα δημόσια parking. Το πρώτο είναι στο δρόμο που καταλήγει στη Φάμπρικα, το δεύτερο στους Μύλους και το τρίτο στο Παλιό Λιμάνι. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει θέση ούτε για δείγμα.

Τα αυτοκίνητα που συρρέουν και κυκλοφορούν στο νησί είναι υπερπολλαπλάσια από τις θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν.

Φωτογραφίες: Mykonospost.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση: Στις 8,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ – Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές
Επόμενο άρθροΤροχαίο: Σύγκρουση λεωφορείου με μηχανή στην παραλιακή – Ενας τραυματίας