Για την ανάληψη αύριο 15/5 στις 12:00, μέσω τηλεδιάσκεψης της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με 47 κράτη-μέλη, μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Κυρίαρχο θέμα στην ελληνική ατζέντα είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου σε περίοδο κρίσης και περίοδο πανδημίας, ενημέρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Είναι μία συζήτηση, διευκρίνισε, που έχει ανοίξει σε όλα τα επίπεδα. Έχει ανοίξει στο επίπεδο της διανόησης αλλά και στο επίπεδο της πολιτικής. «Συζητάμε θέματα, όπως, το πως μπορούν να γίνουν οι εκλογές σε περίοδο πανδημίας, ποια είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση που έχουν οι κυβερνήσεις να επιβάλουν τέτοιους περιορισμούς, ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους διασφαλίζεται ο σκληρός πυρήνας των αρχών, τους οποίους το Συμβούλιο της Ευρώπης υπηρετεί -το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα- αλλά μπαίνουμε και σε άλλα θέματα, όπως αυτά της εκπαίδευσης μέσω των ηλεκτρονικών μέσων, θέματα που απασχολούν τόσο την καθημερινή μας ζωή όσο και την πολιτική»

Η προεδρία αυτή, επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είχε σχεδιαστεί διαφορετικά, ανετράπη ο σχεδιασμός το τελευταίο δίμηνο και σήμερα «συζητάμε για μία προεδρία που θα γίνει μέσω ηλεκτρονικών μέσων, γι΄αυτό και αύριο η παράδοση -παραλαβή που θα έπρεπε να γίνει κανονικά στο Στρασβούργο, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.» Όπως τόνισε, για την περίοδο της Προεδρίας μέσω τηλεδιασκέψεων, «είναι πολύ δύσκολο να γίνει η δουλειά που γινόταν, η οποία δεν ήταν πάντοτε στο προσκήνιο, δεν ήταν αυτή που καταγραφόταν στα πρακτικά των συνεδριάσεων, αλλά αυτή που γινόταν στους διαδρόμους των συνεδριάσεων, όπου γινόταν η πολιτική διαπραγμάτευση και καταλήγαμε σε κοινές αποφάσεις» γι΄αυτό και όπως επεσήμανε παρατηρείται τελευταία μια καθυστέρηση, γενικότερα, στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Από την άλλη επεσήμανε θα δοθεί η δυνατότητα, με τις τηλεδιασκέψεις, σε χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθήσουν αυτά τα γεγονότα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, δίνοντας το στίγμα της χρονικής στιγμής στην οποία η χώρα μας αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης επεσήμανε «Πρώτη φορά συντεταγμένα το σύνολο των κρατών έβαλαν την ανθρώπινη ζωή, πάνω από την οικονομική δραστηριότητα και αυτό δεν μπορεί να γίνει με έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και του κράτους δικαίου»

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στην Ελλάδα περνά η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης- Οι προτεραιότητες

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕισβολή Ρουβίκωνα στο δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής
Επόμενο άρθροΘλάση Β’ βαθμού ο Μανωλάς