Ο Μάνος Λογοθέτης, γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, μίλησε στη Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Μετά από 3 μήνες που είμασταν σε αυτές τις συνθήκες του Κορωνοϊού επιταχύνουμε τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η φάση εξόδου των ανθρώπων που πλέον δεν δικαιούνται να φιλοξενούνται στις δομές γιατί είναι πλέον πρόσφυγες και όχι αιτούντες Άσυλο» είπε ο κ. Λογοθέτης ξεκαθαρίζοντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί πρέπει, αφού λάβουν το πολυπόθητο χαρτί ότι είναι πρόσφυγες και η Ελλάδα τους προστατεύει, να βγουν στη ζωή να αρχίσουν να περπατάνε με τα δικά τους βήματα. Τους έχουμε κοινοποιήσει όλες τις πιθανές λύσεις που έχουν, τα προγράμματα που μπορούν να τους στεγάσουν, τα προγράμματα που μπορούν να τους βοηθήσουν να μάθουν Ελληνικά, τα προγράμματα που μπορούν να βρουν μία εργασία».

Όσον αφορά τα φαινόμενα στην Πλατεία Βικτωρίας ο Γ.Γ. τόνισε ότι «δεν είμαστε οι μόνοι που πληροφορούν τους πρόσφυγες. Υπήρχε μια πληροφορία ότι αν πας και κατασκηνώσεις και παραμείνεις στην Πλατεία και επιμείνεις να παραμείνεις εκεί, το Ελληνικό Κράτος θα σου βρει ένα διαμέρισμα για να μείνεις για πάντα και θα στο πληρώσει. Αυτό δεν ισχύει. Ωστόσο από την 1η Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν εξέλθει από όλες τις δομές φιλοξενίας περίπου 2000 άνθρωποι από αυτούς 100 περίπου επέλεξαν; Οδηγήθηκαν; στην Πλατεία Βικτωρίας. Εμείς κινηθήκαμε άμεσα και οδηγήσαμε όσους το επιθυμούσαν σε άλλη τοποθεσία. Θα επιμείνουμε και για τους υπόλοιπους και θα μετακινήσουμε και αυτούς».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δοθούν παρατάσεις λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας ο κ. Λογοθέτης υπογράμμισε ότι «πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία γιατί αλλιώς θα είμαστε συνέχεια σε μια διαδικασία παρατάσεων. Επιμένουμε να λέμε ότι από εδώ και στο εξής όταν θα αναγνωρίζεστε ως πρόσφυγες έχετε ένα μήνα να εξέλθετε των δομών και αυτό το λέει ο Νόμος» είπε και πρόσθεσε: «Μαζί με την παραπληροφόρηση υπάρχει και η πληροφόρηση αυτή είναι η δική μας μάχη. Εμείς θα συνεχίσουμε να πληροφορούμε τους ανθρώπους αυτούς για την αλήθεια για αυτό που θα υπάρχει μπροστά τους ως προοπτική. Εδώ έχουμε κάποιους που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες και θέλουν να τους αντιμετωπίζουμε ως αναξιοπαθούντες και ανίκανους. Ε δεν είναι αναξιοπαθούντες ανίκανοι είναι ικανότατοι και πρέπει να βρουν τον βηματισμό τους».

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπομάκρυνση ναυαγίων από την Ελευσίνα
Επόμενο άρθροΠροσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας για τη φέτα