«Το πιο  πιθανόν είναι να έχουμε μια ομαλή σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, των οποίων το μέγεθος δεν αποκλείεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 5,5 βαθμούς«, επεσήμανε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκοδρίλης, σχετικά με τον μεγάλο σεισμό των 6,7 ρίχτερ που ταρακούνησε και προκάλεσε ζημιές  στη Σάμο και  καταρρεύσεις πολυόροφων κτηρίων στη Σμύρνη. 

«Ένας ισχυρός σεισμός, αυτής της τάξης μεγέθους, δικαιολογεί μια σεισμική ακολουθία που θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες, πριν επανέλθει η περιοχή στην πάγια σεισμική δραστηριότητα», επισημαίνει ο κ. Σκορδίλης και υπογραμμίζει πως  «για το πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, θα πρέπει να έχουμε δεδομένα τουλάχιστον ενός με δύο 24ώρων, για να μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση της διάστασης του χώρου που διεγέρθηκε και να  δούμε κατά πόσο η διάσταση αυτού του χώρου  δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού 6,7 ή όχι. Σε περίπτωση που έχουμε διέγερση μια ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί».

Όσον αφορά στο μίνι τσουνάμι που σημειώθηκε στη Σμύρνη και την πλημμύρα στο παραλιακό μέτωπο της Σάμου, ο κ. Σκορδίλης επισήμανε ότι «πάντα όταν υπάρχει ένας πολύ ισχυρός επιφανειακός σεισμός υποθαλάσσιος, εγκυμονεί κίνδυνο να δώσει κάποιο τσουνάμι. Στην προκειμένη περίπτωση είναι υποθαλάσσιος, εκδηλώθηκε κάποιο τσουνάμι, όχι ιδιαίτερα υψηλό γιατί δεν είναι και ιδιαίτερα βαθιά η θάλασσα στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓια το Halloween του 2020 το σημερινό Google Doodle
Επόμενο άρθροΚ. Μουτζούρης: Ζημιές στην πόλη της Σάμου, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι