Νέα προκλητική δήλωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν, ότι θα στείλει τρίτο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο.  «Μπορούμε να συμφωνήσουμε, αρκεί να είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε, και να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε νωρίτερα ο Μ. Τσαβούσογλου.

Χθες, άμεση και σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση της Αθήνας στις αναφορές Ερντογάν ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί την κατάσταση στην Μεσόγειο. «Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο-η Ελλάδα έχει καταδικάσει τις μεθοδεύσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο Μ. Τσαβούσογλου στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT, είπε  ότι  «οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Τουρκίας δεν εισακούστηκαν στην Ελλάδα όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες». «Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας , να είστε ειλικρινείς» προειδοποίησε . « Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα θέμα που αφορά στα δικαιώματα μας. Δεν μας είχαν ακούσει επί χρόνια. Στείλαμε όλες τις προειδοποιήσεις, κανείς δεν τις έλαβε υπόψη. Έτσι προχωρήσαμε στις κινήσεις μας. Υπογράψαμε μια συμφωνία με τη Λιβύη  για να περιορίσουμε τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα προς το συμφέρον της χώρας μας. Επίσης για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά επομένως ας το να βρίσκεται, τότε το πρόβλημα σίγουρα θα έρθει να μας βρει.»

Για τα Ελληνοτουρκικά και την Κύπρο είπε ότι έγιναν βήματα για να γίνει προσέγγιση με την Ελλάδα, «ξεκινήσαμε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, περιμένουμε ειλικρίνεια» επισήμανε, «τους είπαμε όμως πως πρέπει να είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε υποχωρήσεις» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι  στη Ν. Υόρκη ο πρόεδρος Ερντογάν μίλησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο Λονδίνο πάλι μίλησε μαζί του, μίλησαν επίσης για την κατάσταση στη Δυτική Θράκη, το τζαμί στην Αθήνα και είπε  ότι τα υπουργοί Εξωτερικών θα μελετήσουν  όλα αυτά τα θέματα και θα συναντηθούν αργότερα

Ερωτηθείς για το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο Μ. Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι είναι σε αναμονή : «Το τρίτο γεωτρητικό μας σκάφος έρχεται. Δεν είναι σαφές ακόμα πού θα σταλεί. Θα αποφασιστεί μετά τις σεισμικές έρευνες. Ο (Τούρκος) υπουργός Ενέργειας θα αποφασίσει αν θα πάει στο Αιγαίο, στην Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα διστάσουμε να στείλουμε και ένα τρίτο σκάφος αν χρειαστεί.»

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Αριάνα Φερεντίνου

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔ. Παπαπαγγελόπουλος: Φοβάμαι για τη ζωή μου (audio)
Επόμενο άρθροΌταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγχώνεται έχει άνθρωπο να του στεγνώνει τις μασχάλες με πιστολάκι