Nέα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 9 το πρωί στον ‘Εβρο καθώς η ‘Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική της τακτική για το μεταναστευτικό. Η μαζική ρίψη καπνογόνων και δακρυγόνων επαναλήφθηκε από την τουρκική πλευρά ενώ ελληνικά πυροσβεστικά αντιμετώπισαν τις εστίες που που άναβαν όλη νύχτα πάνω στον φράχτη. Ως και 600 άτομα εκτόξευαν δακρυγόνα με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Από χθες έχουν συλληφθεί 27 άτομα ενώ οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την παράνομη είσοδο σε 1289 άτομα.

Βίντεο που εμφανίζει Τούρκους στρατιώτες να ξυλοκοπούν πρόσφυγες και μετανάστες που επέστρεφαν δόθηκε στο μεταξύ στη δημοσιότητα.

Παρενόχληση με κίνδυνο σύγκρουσης ανοικτά της Λέσβου

Στο μεταξύ, βίντεο στο οποίο καταγράφεται η προκλητική και επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού σκάφους ανοιχτά της Λέσβου από τουρκική ακταιωρό ήρθε στην δημοσιότητα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 10:09 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 3.100 πόδια.Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Ημέρα Σάββατο δεν έχουν σημειωθεί υπερπτήσεις εδώ και πάρα πολ΄λά χρόνια, σημειώνουν αξιόπιστες πηγές.

Διακόπτεται η παροχή επιδομάτων

Διακόπτεται εντός του Μαρτίου η παροχή επιδομάτων και φιλοξενίας στους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μια λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.

Πάντως, παρά την τακτική της γείτονος να προτρέπει τους μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έδωσε εντολή στην ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον τις θαλάσσιες διελεύσεις στο Αιγαίο.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, κι ενώ ήδη ζήτησε από την ‘Αγκελα Μέρκελ την αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κακομεταχείριση και τη χρήση θανατηφόρου βίας εναντίον προσφύγων από τους πράκτορες επιβολής του νόμου και ασφάλειας των συνόρων της χώρας αυτής», δήλωσε ο Φ. Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και πως υπήρξε ένα «ανάχωμα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης από τη Συρία και αλλού».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της, που περιλάμβαναν οικονομική βοήθεια και εθελοντική ανθρωπιστική υποδοχή, βάσει της συμφωνίας του 2016.  Αντί να παίζει το παιγνίδι των κατηγοριών, καλούμε την Ελλάδα και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν την αιτία της άτακτης μετανάστευσης, δηλαδή τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», πρόσθεσε.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Θωμάς, Κάτια Νιάκαρη, Άγις Μενούτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤηλεφωνική γραμμή πληροφοριών για τον νέο κορωνοϊό
Επόμενο άρθροΟ κορονοϊός στην Ελλάδα:45 κρούσματα-Παράταση μέτρων για Αχαΐα,Ηλεία,Ζάκυνθο (video)