Το θετικό momentum από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, επιδιώκει να αξιοποιήσει η Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί το Κάιρο στις 18 του μήνα.

Διευρύνοντας το φάσμα των διπλωματικών ενεργειών στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την ερχόμενη Δευτέρα στο Ισραήλ με στόχο την εμβάθυνση της στενής σχέσης των δύο χωρών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του East Med. Τρεις ημέρες αργότερα , ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Αίγυπτο.

«Η Αίγυπτος έχει διαφορετική αφετηρία από ότι η Ιταλία που είναι μέλος της ΕΕ. Είναι πιο σύνθετη η συζήτηση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα αποκτά ΑΟΖ, άρα χρησιμοποιεί το διεθνές δίκαιο για να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες με τους γείτονές της.
«Δεν παραχωρήθηκε τίποτα και δεν σημειώθηκε καμία υποχώρηση σε κανένα πεδίο στη Συμφωνία με την Ιταλία», τόνισε και πρόσθεσε: «Το πιο κρίσιμο είναι να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο και σε αυτό το μέτωπο υπάρχει συμφωνία».

Την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική υπογράμμισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Forum των Δελφών, τονίζοντας ότι είναι σημαντική η συμφωνία να επεκταθεί και με άλλες χώρες όπως και τα 12 μίλια.

«Θετική εξέλιξη για την επήρεια των νησιών δημιουργεί σημαντικό νομικό τετελεσμένο», ανέφερε μιλώντας στο Mega tv ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που δεν θα πανηγύριζα για την συμφωνία με την ΑΟΖ θα ανέβαινα επάνω στα έδρανα και θα απήγγειλα. Ωστόσο η συμφωνία αυτή είναι συνεκμεταλλευτική», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Θα αγωνιστούμε να μη σταθεί η θέσπιση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών έρεισμα για την ιταλική ολιγαρχία», αναφέρει το ΜέΡΑ 25.

«Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών», τόνισε χθες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Από τις 8 Ιουνίου το εμπορικό πλοίο «Cirkin» θεωρήθηκε ύποπτο από τις Ελληνικές αρχές και ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το «Cirkin» ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και μόλις εξήλθε από τα στενά των Δαρδανελίων πλαισιώθηκε από τρεις Τουρκικές φρεγάτες. Νότια της Κρήτης, η Ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», το μόνο πολεμικό πλοίο σε εύρος 10.000 τετραγωνικών μιλίων που επιτηρεί τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI», για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, έλαβε εντολή για αρχικό έλεγχο του ύποπτου πλοίου.

Το ελικόπτερο «Aegean Hawk» απονηώθηκε από το ελικοδρόμιο της φρεγάτας εκπέμποντας μήνυμα ελέγχου στον ασύρματο: «Είμαστε το πλήρωμα ελικοπτέρου της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» που ανήκει στην επιχείρηση της ΕΕ «IRINI», θέλουμε να συνεργαστείς μαζί μας. Σε καλούμε ώστε να κάνουμε προφορικό έλεγχο των κινήσεών σου και φορτίου σου».Η απάντηση όμως δεν ήρθε από τον καπετάνιο του εμπορικού αλλά από τον επικεφαλής της δύναμης των τουρκικών φρεγατών: «Το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής δημοκρατίας».

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν για το συγκεκριμένο περιστατικό ότι «πρόκειται για σαφή ένδειξη κατάφορης παραβίασης των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη»

Η Άγκυρα συνέχισε χθες τη στρατηγική της έντασης, καθώς 10 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 69 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις 37 να καταγράφονται από κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235. Ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν πέντε αερομαχίες.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με «βουτιά»
Επόμενο άρθροΕνισχύθηκαν πάνω από 5 δισ. ευρώ σε τρεις ημέρες