Τη δεύτερη θέση στον τελικό του πανελλήνιου διαδικτυακού διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, κατέλαβε η ομάδα της «Oclean» που αποτελούνταν από μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της ΑΓΣ. Παρουσίασαν την καινοτόμα εφαρμογή για smartphones «oclean», η οποία φιλοδοξεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυεπίπεδων προβλημάτων της μόλυνσης του βυθού της θάλασσας.

Ο χρήστης της εφαρμογής αφού εντοπίσει τη ρύπανση μπορεί να επιλέξει το είδος (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και το μέγεθος της και παράλληλα να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες αφού η εφαρμογή καταγράφει άμεσα τα δεδομένα σε κοινόχρηστο χάρτη. Όταν η ένδειξη είναι κόκκινη σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί μολυσμένη περιοχή. Όταν είναι πράσινη σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και η περιοχή έχει καθαριστεί! Στο χάρτη καταγράφεται το ιστορικό των ενεργειών, όπως επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να ανεβάσει ο χρήστης φωτογραφίες του ‘πριν’ και του ‘μετά’ για μία ουσιαστική και υπεύθυνη θέση, για ένα καλύτερο μέλλον

Η ομάδα μαθητών πήρε από την αρχή πολύ σοβαρά το πρότζεκτ. Όλοι τους δούλεψαν σκληρά και μεθοδικά για να στήσουν από το μηδέν την εφαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο αναζήτησαν, αλλά εξασφάλισαν σημαντικές χορηγίες από φορείς που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές αποκομίζουν πλήθος οφελών, από την ενασχόλησή τους με τον εξωσχολικό όμιλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα της «Oclean» είχε αποσπάσει την επίσης δεύτερη θέση στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης. Σε αναγνώριση της προσπάθειάς τους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους με την υλοποίηση της καινοτόμας εφαρμογής, τους ζητήθηκε να είναι παρόντες τόσο στην έναρξη των αγώνων ιστιοπλοΐας στη Σκιάθο, όσο και στην ετήσια έκθεση για το «Ψάρεμα και Σκάφος» στην Αθήνα. Δυστυχώς, και τα δύο ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Λίγα λόγια για το διαγωνισμό

Το πρόγραμμα «διαδικτυακός διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR)», απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 15-18 ετών  (Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου). Πρόκειται για ένα διαδραστικό, διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους μαθητές να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα να τους δώσει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξουν για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι επαγγελματίες στο μέλλον. Πραγματοποιείται διαδικτυακά για να δίνονται ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για γνώση, on-line mentoring και συμμετοχή στους διαγωνισμούς σε όλα τα παιδιά του κόσμου, σε όποια απομακρυσμένη περιοχή κι αν ζουν. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το Junior Achievement Europe σε αποκλειστική συνεργασία με το NN Group. Στην Ελλάδα συνδιοργανώνεται από το Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas.

Προηγούμενο άρθροΚ. Χατζηδάκης: Μνημόνιο συνεργασίας για τον Υμηττό-Προχωρούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων (video)
Επόμενο άρθροΝ. Παπαθανάσης: Έχουμε θετικό πρόσημο στην αγοραστική κίνηση (video)