Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 16:35

Ζήσης Ψάλλας

Μέχρι τώρα, ο κορωνοϊός SARS-COV-2 έχει σκοτώσει πάνω από 39.000 ανθρώπους μεταξύ 803.300 επιβεβαιωμένων περιπτώσεις παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι το 4,8% όλων των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από COVID-19 έχουν αποδειχθεί θανάσιμες. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 10% ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερο. 

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το ποσοστό θνησιμότητας αλλά και το πόσοι αρρωσταίνουν σοβαρά έστω κι αν επιζούν. Διότι η σοβαρή ασθένεια μπορεί να βάζει σε κίνδυνο την υγεία αργότερα. Τυχόν πνευμονία ή επίδραση στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases έδειξε ότι το 18,4% των ασθενών άνω των 80 ετών χρειάστηκε νοσηλεία στην Κίνα. Αυτό συγκρίνεται με το 4,3% για ηλικίες 40-49 ετών και περίπου 1% για άτομα 20-30 ετών. 

Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ήταν 1,38%, έστω κι αν τα “ωμά” στατιστικά στοιχεία δείχνουν 3,5%. Μάλιστα εάν ληφθούν υπόψη οι υπολογιζόμενες ανεπιβεβαίωτες περιπτώσεις, το ποσοστό μειώνεται στο 0,66%.

Ο θνησιμότητα ενδέχεται να επηρεάζεται έντονα από τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, είπαν οι συγγραφείς.

Ένα άλλο θέμα είναι αν το ποσοστό θνησιμότητα θα είναι χαμηλότερο το καλοκαίρι.

Στις περιοχές που έχουν εποχές, υπάρχουν συχνά περισσότερες αναπνευστικές νόσοι το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνθήκες χαμηλότερης θερμοκρασίας και χαμηλότερης υγρασίας συμβάλλουν στη διευκόλυνση της μετάδοσης ενός αναπνευστικού ιού.

Αν κοιτάξουμε το νότιο ημισφαίριο, σε μέρη της Νότιας Αμερικής και στην Αυστραλία, βλέπουμε σημαντικές εστίες COVID-19, παρόλο που αυτή είναι η καλοκαιρινή τους περίοδο. Επομένως, αναμένεται ότι ο ιός θα μεταδίδεται και το καλοκαίρι, όμως είναι άγνωστο ποια διαφορά μπορεί να υπάρχει με το χειμώνα.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020, 16:46

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕ.Σ.Α.μεΑ.: Zητείται αυξημένη υποστήριξη από το “Βοήθεια στο Σπίτι”
Επόμενο άρθροΜένουμε Σπίτι : Online εργαστήρια για νέους από το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου