Νέες απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια εν μέσω της αύξησης της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί το Πεκίνο ότι “παραβίασε τη συμφωνία” και την κινεζική κυβέρνηση να δεσμεύεται να απαντήσει με αντίποινα εάν η Ουάσινγκτον αυξήσει τους δασμούς την Παρασκευή.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. στο 25% από 10% την Παρασκευή. “Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλουμε; Αυτό είναι επειδή παραβίασαν την συμφωνία”, δήλωσε ο Τραμπ σε συγκέντρωση των οπαδών του στη Φλόριντα το βράδυ της Τετάρτης. “Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, άρα θα πληρώσουν”, προειδοποίησε.

 

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επισήμανε από την πλευρά του ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην αύξηση των δασμών την Παρασκευή. “Εάν επιβληθούν οι αμερικανικοί δασμοί, η Κίνα θα αναγκαστεί να λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα”, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

 

Ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λίου Χε θα επισκεφτεί την Ουάσινγκτον ως επικεφαλής της κινεζικής αποστολής για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, διατηρώντας ζωντανές τις ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

 

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei χάνει 0,9% στις 21.402,13 μονάδες.

 

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει πτώση 1,7%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχωρεί 0,8% και ο Shenzhen Composite χάνει 0,4%.

 

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημειώνει βουτιά 2%, ενώ απώλειες 1,7% και 0,3% σημειώνουν οι δείκτης σε Ταϊβάν και Σιγκαπούρη. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 σημειώνει μικρά κέρδη 0,3%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Γ.ΨΑΧΟΥΛΑΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ
Επόμενο άρθροΈμπρακτη στήριξη στην Ειδική Αγωγή με μόνιμους διορισμούς