Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν την Κυριακή τουρκικά αεροσκάφη, με τις σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα να μην διάγουν και τις καλύτερες μέρες τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τρία τουρκικά αεροσκάφη, δύο μη επανδρωμένα και ένα ελικόπτερο, προχώρησαν σε σειρά παραβάσεων και παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο. Πραγματοποιήθηκαν τρεις παραβάσεις και 25 παραβιάσεις – από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη – στην περιοχή του βορειανατολικού, κεντρικού και νοτιανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης: Χαρδαλιάς: Να μάθουν οι Τούρκοι να μετράνε

Όπως αναφέρεται τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβιάσεις και προκλήσεις

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Πέμπτη, υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα στην ανακοίνωση της κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» και για «παραβιάσεις των (σ.σ. τουρκικών) χωρικών υδάτων και του (σ.σ. τουρκικού) εναέριου χώρου», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «αυξανόμενες» και «απαράδεκτες».

Όπως σημειώνεται σχετικά, στη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, «τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».

Κυπριακό και ανθρώπινα δικαιώματα

Στην ίδια ανακοίνωση η Τουρκία υποστήριζε πως «η ελληνική πλευρά εκλήθη να βάλει τέλος στις παράνομες δραστηριότητες που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα (σ.σ. pushbacks) και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παράτυπων μεταναστών».

Ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό «δηλώθηκε ισχυρή υποστήριξη για το όραμα της λύσης δύο κρατών στη βάση «κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» της αποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ «μαύρη τρύπα» του ΕΣΥ: Τρομάζουν οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές
Επόμενο άρθροΦιλική ήττα με 1-0 για τον Ατρόμητο από τη Χάποελ Ιρόνι Κιριάτ