Νέες προκλήσεις της Άγκυρας δια στόματος του Χουλουσί Ακάρ, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα προκαλεί στο Αιγαίο, και τις απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για νέο κύμα προσφύγων. «Το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι ακροδεξιών κομμάτων και δημοσκοπικών ανησυχιών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τα περί εγκατάλειψης ελληνικού εδάφους στον Έβρο. «Να είμαστε μετρημένοι και να σταματήσουν οι ανοησίες. Ποιος παίρνει την πολιτική ευθύνη να πει ότι υποχώρησε ο Ελληνικός Στρατός;», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. Το θέμα της διευθέτησης της κοίτης του Έβρου, εξακολουθεί να πυροδοτεί σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Κάποιος θα πρέπει να πει στα κυβερνητικά στελέχη ότι το ΥΠΕΞ έχει κάνει διάβημα για Έβρο. Τα περί «φέικ νιους» τους εκθέτουν. Υπήρξε παράνομη είσοδος και εισβολή τουρκικής Στρατοχωροφυλακής σε Ελληνικό έδαφος, Και γι’ αυτό έχει γίνει το διάβημα Ακούσαμε και απίθανες δηλώσεις ΥΠΕΞ. Υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής από κυβέρνηση στην εξ, πολιτική και στα ζητήματα με Τουρκία», ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Ζητούμε έως και την Τρίτη, οπότε συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, να λάβουμε ακριβέστατη γνώση του περιεχομένου των δύο διαβημάτων του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Τουρκία», επισήμανε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝ.ΑΛ., Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η ιταμή προκλητικότητα της Τουρκίας πρέπει να βρει τους Έλληνες ενωμένους και τους Υπουργούς να αποφεύγουν τις βαρύγδουπες δηλώσεις», ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της «Ελληνικής Λύσης».

Στο θέμα παρενέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Χαμί Ακσόι, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θεωρεί ότι «λόγω φυσικών και τεχνητών λόγων», η κοίτη του Έβρου έχει αλλάξει και ότι «δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες, ενώ παρά τις προειδοποιήσεις και προτάσεις για συνεννόηση και συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε τα έργα επιχωματώσεων στα σύνορα στις 13 Μαΐου 2020 παραβιάζοντας τη συνθήκη ορισμού των χερσαίων συνόρων μας».

Η Αθήνα είναι κατηγορηματική. Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί με νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα.»Λόγω κορονοϊού σταμάτησαν οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά σύνορα, ωστόσο μετά την πανδημία -και δεν το λέω ως απειλή- αλλά οπωσδήποτε οι πρόσφυγες θα θελήσουν να κατευθυνθούν ξανά προς τα εκεί», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρενοχλεί την Τουρκία στο Αιγαίο.

Σε αυτό το κλίμα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον Ιούλιο το ερευνητικό σκάφος «Φατίχ», για σεισμικές έρευνες εντός Ιουλίου νότια της Κρήτης, εφαρμόζοντας το λεγόμενο Μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης και δοκιμάζοντας από την άλλη τα αντανακλαστικά της Αθήνας.

«Είναι πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο. Η στρατηγική της Τουρκίας εκδηλώνεται βήμα το βήμα, σε μια περιοχή όπου εκδηλώνονται όλοι οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί», ανέφερε ο Γενικός γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πάντα ήταν ξεκάθαρη η θέση όλων των Ελλήνων με μια φωνή ότι θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το κάναμε πάντα στους αιώνες. Αυτό που είναι ομόθυμο από όλους είναι ότι έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα γι’ αυτό, θα κάνουμε όπως κάναμε και στο 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρα και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Ανταπόκριση-Τουρκία: Αριάννα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη υγειονομικής επιτροπής στη Super League 2
Επόμενο άρθρο«Ξεκίνημα στις 13 ή 20 Ιουνίου»