Σε εθνική στρατηγική έχει αναγάγει τη ρητορική των προκλήσεων η Άγκυρα. Αυτή τη φορά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Αγιά Σοφιά εσωτερική υπόθεση και ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η συμφωνία Ελλάδας Ιταλίας δικαιώνει την Τουρκία. Για επιλεκτική ανάγνωση του Δικαίου της Θάλασσας από την Άγκυρα, κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, που τονίζουν «Χαιρόμαστε που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της». Από τους Δελφούς ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «αν η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δε θα πάρει απάντηση μόνο από την Ελλάδα θα πάρει και από την ΕΕ, θα υπάρξει απάντηση. Υπάρχει και διεθνής διαιτησία στην Χάγη, αλλά μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δεν είναι η εποχή για την πολιτική των κανονιοφόρων» τόνισε. Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι παράνομο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά θέμα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις, όταν η Τουρκία προκαλεί.

Βεβαίως η Τουρκία συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα συμβουλεύαμε τον κ. Τσαβούσογλου να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών. Για εργαλειοποίηση του ζητήματος της Αγίας Σοφίας κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον ομόλογό του της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη. Μιλώντας στο Οικονομικό Forum των Δελφών, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας έγινε ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Τουρκία.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας,τόνισε πως: «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας σε αυτό το επίπεδο θα προκαλούσε ένα τεράστιο ψυχικό χάσμα ανάμεσα, όχι μόνο στους Έλληνες και στους Τούρκους αλλά και τον χριστιανικό κόσμο και στην Τουρκία».

«Η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών», τονίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, υπενθυμίζοντας την έκθεση του St. Department σχετικά με την Αγία Σoφία, και την διατήρησή της ως πολιτιστικού μνημείου.

Από την πλευρά του ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, δήλωσε: «Η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας είναι περιουσία του τουρκικού κράτους και καμιά χώρα δεν έχει δουλειά στις αποφάσεις που λαμβάνονται».

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας θα εξετάσει αίτημα ακύρωσης του Προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο, το 1934.

Πρότυπο η ΑΟΖ με την Ιταλία

Τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την προπαρασκευή του Συμβουλίου της 19ης Ιουνίου, κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους εταίρους για την Ελληνοϊταλική Συμφωνία. Ο πρωθυπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για τις έκνομες Τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα και όχι με μονομερείς κινήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Forum των Δελφών.

Με τον δικό του τρόπο ερμηνεύει την Ελληνοϊταλική Συμφωνία ο Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία μας κάνει ευτυχείς. Γιατί θα αποτελέσει παράδειγμα και για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο κατά κάποιο τρόπο. Και από πολιτική άποψη και από άποψη διεθνούς δικαίου».

H Αξιωματική Αντιπολίτευση πάντως, ζητά να πληροφορηθεί αν είναι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να γίνει η οριοθέτηση μόνο τμηματικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνει πως: «Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει πως μονομερείς επιθετικές ενέργειες είναι ενάντια στα συμφέροντά της, τα οποία μπορεί να εξασφαλίσει μόνο σε μία βάση, αυτή του διεθνούς δικαίου».

O εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει ότι: «Πρέπει να γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Η ΝΔ ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλει να δεσμευτεί, την ώρα μάλιστα που διευρύνονται οι τουρκικές προκλήσεις».

«Είμαι απαισιόδοξος γιατί δεν υπάρχει εθνική γραμμή», δηλώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Ε. Ιμάμογλου (δήμαρχος Κωνσταντινούπολης): Η Αγία Σοφία δεν πρέπει να εργαλειοποιείται

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγαλύτερος από τον Μπερτομέου»
Επόμενο άρθροΈχω λεφτά, τρώω καλά και έχω μ@ν@@@ γκόμενα