Οκτώ υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα νησιά πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με την Άγκυρα να επιχειρεί όχι μόνο την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και να επαναφέρει ξανά και ξανά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης.

Τα Τουρκικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις υπερπτήσεις το πρωί της Δευτέρας στις 10:06.

Πρώτος στόχος το Φαρμακονήσι και στη συνέχεια Λειψοί, Αρκιοί, Ρω και ξανά Φαρμακονήσι. Όλες οι υπερπτήσεις έγιναν στα 26.000 και 29.000 πόδια.

Τα μαχητικά της 337 Μοίρας «Φάντασμα» απογειωθήκαν από τη Σκύρο και καταδίωξαν το ζεύγος των Τουρκικών μέχρι το νοτιοανατολικό Αιγαίο, πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Ο δεύτερος γύρος των προκλήσεων ήρθε στις 15:45, οι Τούρκοι ακολούθησαν σχεδόν την ίδια πορεία πάνω από τα Ελληνικά νησιά.

Από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει για πρώτη φορά 283 υπερπτήσεις έως σήμερα. Πάνω από τις μισές σημειώθηκαν σε μικρά και μεγάλα κατοικημένα νησιά του αν. Αιγαίου.

Όλο το 2019 οι υπερπτήσεις ήταν 124.

283 Υπερπτήσεις Τουρκικών αεροσκαφών

161 σε κατοικημένα νησιά (Ρόδος, Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Οινούσσες, Παναγιά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Αρκιοί, Κίναρος, Λέρος, Καστελόριζο, Ψαρά, Άγιος Ευστράτιος)

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς μετά την μετάθεσή του από το ναυτικό στο Γενικό Επιτελείο, ο Ναύαρχος Γιαϊντζί φέρεται να υπέβαλε παραίτηση. Δημοσιογραφικές Τουρκικές πηγές κάνουν λόγο για κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον του που ώθησαν το Ναύαρχο σε παραίτηση. Πάντως εδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι ο υπουργός Ακάρ με τον επιτελάρχη Γιαϊντζι δεν είχαν καλές σχέσεις.

ΠΗΓΗ :ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑκτοπλοϊκά ταξίδια με τήρηση αυστηρών μέτρων
Επόμενο άρθροΣυμμετοχή Κυρ. Μητσοτάκη την Τρίτη στην τετραμερή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας