Μια σειρά νέων μπασκετικών κανονισμών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λανσάρει από την φετινή σεζόν (2018-19) η Euroleague, με τους νέους κανονισμούς να έχουν ισχυ και στο EuroCup.

 

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές αλλαγές ξεχωρίζει η τιμωρία της τεχνικής ποινής. Αυτή πλέον δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αλλαγή κατοχής, αλλά μετά την εκτέλεση της μιας βολής από τον αντίπαλό (ως ίσχυε), το παιχνίδι θα συνεχίζεται με την μπάλα να δίνεται στην ομάδα που είχε την κατοχή, όταν σφυρίχτηκε η τεχνική ποινή.

 

Μια ακόμα σημαντική αλλαγή θα έχει ως στόχο να εμποδίσει τους παίκτες, οι οποίοι αμύνονται, να καθυστερήσουν το παιχνίδι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Από εδώ και στο εξής, οι παίκτες που περνούν την τελική γραμμή στα τελευταία δύο λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου ή της παράτασης, ελπίζοντας να καθυστερήσουν την πάσα στην επαναφορά, θα τιμωρούνται με τεχνική ποινή.

 

Στο ίδιο πλαίσιο περιορισμού των καθυστερήσεων, όταν καταλογίζεται φάουλ ή παράβαση σε βάρος της ομάδας που έχει την κατοχή της μπάλας, το χρονόμετρο ρυθμίζεται εκ νέου στα 24 δευτερόλεπτα για την επαναφορά, αν αυτή γίνεται στο μισό του γηπέδου, στο οποίο αμύνεται, και στα 14 δευτερόλεπτα, αν η επαναφορά γίνεται στο μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται.

 

Επίσης, στα τελευταία δύο λεπτά ενός αγώνα ή στην παράταση, όταν ένας προπονητής καλεί τάιμ άουτ με κατοχή της μπάλας, θα επιτρέπεται να αποφασίσει αν η επαναφορά θα γίνεται από το μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται ή αμύνεται η ομάδα του. Η απόφαση αυτή θα ανακοινώνεται στο τέλος του τάιμ άουτ. Προβλέπεται ακόμα ότι οι επαναφορές μετά από αντιαθλητικό φάουλ και ντισκαλιφιέ ή μετά από συμπλοκές παικτών θα γίνονται από το μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται η ομάδα με την κατοχή της μπάλας, η οποία θα έχει 14 δευτερόλεπτα στη διάθεσή της.

 

Στις αλλαγές ξεχωρίζει κι ένας κανονισμός, που δίνει στους παίκτες την ευκαιρία για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και στους θεατές μεγαλύτερες… συγκινήσεις, καθώς επιτρέπεται πλέον στους παίκτες να πετάξουν την μπάλα στο ταμπλό και να ανακτήσουν την κατοχή της, ακόμη κι αν δεν την ακουμπήσει κάποιος άλλος. Έτσι θα μπορούν πλέον να δώσουν ασίστ στον… εαυτό τους για ένα άλεϊ ουπ κάρφωμα!

 

Τέλος, καθορίζεται ότι αν η μπάλα κολλήσει ανάμεσα στη στεφάνη και το ταμπλό, καταλογίζεται τζάμπολ για την κατοχή. Το χρονόμετρο ρυθμίζεται στα 14 δευτερόλεπτα, αν η ομάδα που επιτίθεται διατηρήσει την κατοχή της μπάλας, ή στα 24 δευτερόλεπτα, αν αλλάξει η κατοχή μπάλας μετά το τζάμπολ.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ δρόμος για τη θέση προϊσταμένου στο Δημόσιο περνά από Κουμουνδούρου
Επόμενο άρθροΣτην Αθήνα η επίτροπος Κρέτσου