Τι αλλαγές έφεραν οι ευρωεκλογές

 

Τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έφεραν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 29ης Μαΐου, με τις ανακατατάξεις και τις αλλαγές συσχετισμών να δημιουργούν έναν νέο πολιτικό χάρτη  ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

 

Καταλυτικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη  έπαιξαν τα μικρά κόμματα, κάποια εκ των οποίων «εξαφανίστηκαν», ενώ άλλα αποφάσισαν να δοκιμαστούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

 

Την απόφασή του να μην κατέβει στις εθνικές εκλογές γνωστοποίησε ήδη το Ποτάμι, το οποίο, μετά τη βαριά ήττα του στις ευρωεκλογές, δίνει ραντεβού με τους ψηφοφόρους του στο συνέδριο του Φθινοπώρου.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παραιτήθηκε, ενώ νέος επικεφαλής ορίστηκε ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς.

 

Στις εθνικές εκλογές δεν θα κατέβουν ούτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μετά το απογοητευτικό ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές (0,80% 45 000 ψήφοι), η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έλαβαν την απόφαση να μείνουν εκτός εθνικών εκλογών

 

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Βελόπουλος, δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, προκειμένου να διεκδικήσει θέση στην Ελληνική Βουλή.

 

Για πολλούς η κίνηση του Βελόπουλου να κατέβει στις εθνικές εκλογές ήταν αναμενόμενη, καθώς εκτός του ότι βγήκε έκτη δύναμη στις Ευρωεκλογές με την πρώτη, συγκεντρώνοντας 4,12% των ψήφων και μία έδρα, έκλεψε και πολλούς άλλοτε υποστηρικτές ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

 

Η Χρυσή Αυγή από την πλευρά της είδε ποσοστιαία μείωση ύψους 50% στις Ευρωεκλογές.

 

Χάνοντας λοιπόν μία ολόκληρη έδρα σε σχέση με το 2014 στην Ευρώπη, η Χρυσή Αυγή κατεβαίνει μεν στις εθνικές εκλογές, αλλά όχι με την ίδια δυναμική.

 

Την ίδια ώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης με το «ΜέΡΑ 25», αφού έχασε το διαβατήριο για την Ευρωβουλή, θα διεκδικήσει την είσοδό του στο εγχώριο κοινοβούλιο, στις προσεχείς εθνικές κάλπες.

 

Μάλιστα απηύθυνε έμμεσο κάλεσμα στην «Πλεύση Ελευθερίας» και την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

 

Αξιοσημείωτη εξέλιξη αποτελεί και η αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από το ΛΑΟΣ στον απόηχο των ευρωεκλογών όπου η παράταξη έλαβε ποσοστό μόλις 1,23%.

 

Από αυτό φαίνεται πως θα επωφεληθεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία μετά την συντριπτική της διαφορά στις Ευρωεκλογές η αποχώρηση του Ποταμιού και του Καρατζαφέρη από το ΛΑΟΣ την ευνοούν.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣκλαβενίτης: Κάνει μπάσιμο στην εκπαίδευση ιδρύοντας Σχολές
Επόμενο άρθροΆνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια