Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανόφωνου Τύπου για την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια. Οι αναλυτές εστιάζουν, μεταξύ άλλων, και στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στο πεδίο της άμυνας.

 

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια η αυστριακή Die Presse σημειώνει μεταξύ άλλων:

 

«Η ιστορική επίσκεψη κατέστη εφικτή μετά τον τερματισμό της διμερούς διαμάχης για το όνομα. Η μικρή δημοκρατία των Βαλκανίων άλλαξε το συνταγματικό της όνομα από ‘Μακεδονία’ σε ‘Βόρεια Μακεδονία’, κράτησε όμως τη ‘μακεδονική’ γλώσσα και υπηκοότητα. Πρόκειται εν γένει για μια παράλογη σύγκρουση πίσω από την οποία υπάρχουν κρυμμένες ιστορικές πληγές. Χθες πάντως προωθήθηκε και η λεκτική εξομάλυνση: όλοι προσπαθούσαν εμφανώς να χρησιμοποιούν μόνον το πολιτικά ορθό ‘Βόρεια Μακεδονία’. Γεγονός είναι ότι ακόμη και εκείνα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που επέμεναν μέχρι πρόσφατα στη χρήση του όρου ‘Σκόπια’ χρησιμοποιούν πλέον το νέο όνομα».

 

«Μουσική στα αυτιά του Ζάεφ» η στήριξη Τσίπρα

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως σημειώνει η εφημερίδα, «και στις δυο χώρες είναι δύσκολο να πειστούν για τη συμφωνία πολίτες και αντιπολίτευση. Και οι δυο πρωθυπουργοί όμως προχώρησαν με τις διαδικασίες επικύρωσης στα κοινοβούλιά τους, ο δε Τσίπρας θυσίασε μάλιστα ακόμη και τη συνεργασία με τον κυβερνητικό του εταίρο και κυβερνά σήμερα με τη βοήθεια ανεξάρτητων βουλευτών. Ο Ζάεφ τόνισε τα πλεονεκτήματα της εξομάλυνσης των σχέσεων για τη χώρα του. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που υπέγραψε ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου το Πρωτόκολλο Ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Μέχρι πρότινος η Ελλάδα τορπίλιζε την ένταξη -παρεμπιπτόντως, η συντηρητική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε εναντίον. Χθες ο Τσίπρας είπε σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Αυτό ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Ζάεφ ο οποίος έχει μπροστά του εκλογικές μάχες. Στις 21 Απριλίου πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών».

 

Ένα νέο κεφάλαιο

 

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung υπό τον τίτλο «’Νέο κεφάλαιο’ για Σκόπια και Αθήνα».

 

Όπως σημειώνεται, «μετά τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών συνήλθαν στα Σκόπια. […] Από τις 12 Φεβρουαρίου η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία ονομάζεται επισήμως Βόρεια Μακεδονία. Στα Σκόπια ο Ζάεφ ξενάγησε τον Τσίπρα στο πρωθυπουργικό μέγαρο, του έδειξε οικογενειακές φωτογραφίες ενώ μπροστά στις κάμερες έβγαλε και σέλφι μαζί με τον επισκέπτη του».

 

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «στη συνάντηση υπεγράφησαν και μια σειρά διμερών συμφωνιών. Μία από αυτές προβλέπει ότι η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, Ελλάδα θα επιτηρεί μελλοντικά με την πολεμική της αεροπορία τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση 8,8% των επιβατών στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Μάρτιο
Επόμενο άρθροΠλησιάζει τα 70 δολάρια το πετρέλαιο