Με πέντε δολοφονίες από την αρχή της χρονιάς, πυκνώνουν τα κρούσματα βίας μεταξύ προσφύγων, κυρίως αφγανικής καταγωγής, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία 23χρονης Αφγανής,  21χρονος  τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο καθώς δέχθηκε μαχαιριά από 19χρονο ομοεθνή του. Ο δράστης έχει προσαχθεί στην αστυνομία.

Το ΚΥΤ στη Μόρια, όπου στοιβάζονται 18.000 άνθρωποι σε ένα χώρο με δυνατότητα φιλοξενίας μόλις 3.000 έχει γίνει πεδίο συνεχών εντάσεων.

Από την αρχή της χρονιάς στον καταυλισμό έχουν δολοφονηθεί, πάντα με μαχαίρι, πέντε συνολικά αιτούντες άσυλο, ενώ έχουν νοσηλευτεί περισσότεροι από 10, όλοι μαχαιρωμένοι. Τρεις από τους δράστες διαφεύγουν τη σύλληψη, ανάμεσά τους και η δράστης της δολοφονίας με μαχαίρι της 23χρονης Αφγανής, αφού μετά το συμβάν διέφυγε στα βουνά.

Ν. Μηταράκης: Βγάλαμε 16.000 αποφάσεις ασύλου τον Απρίλιο

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης ασύλου, ακόμη και εν  μέσω της πανδημίας.

«Από 4.000 αποφάσεις που βγάζαμε κατά μέσο όρο κάθε μήνα τα προηγούμενα χρόνια, βγάλαμε 16.000 τον Απρίλιο. Θα βγάλουμε γύρω στις 8.000 με 9.000 το Μάιο, παρότι είναι κλειστά τα γραφεία ασύλου και δεν μπορούμε να κάνουμε νέες συνεντεύξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή 11.000 αρνητικές αποφάσεις τελευταίας περιόδου», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε εκπομπή του  MEGA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου συνεχίζεται η επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών, καθώς 13.000 μετανάστες έφυγαν από την αρχή του έτους, ενώ τον Μάιο παρατηρήθηκε μείωση των ροών κατά 92%.

ERT1-Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧωρίς αλλαγές η νέα ΚΥΑ για την κατ΄ εξαίρεση χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων
Επόμενο άρθροΣυμφώνησε με τον Νταβίντε Μορέτι η Αρμάνι Μιλάνο