Σχεδιάζουν ελάφρυνση ελληνικών και ιταλικών τραπεζών

 

Νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο οι τράπεζες της Ελλάδος και της Ιταλίας θα πάρουν βαθιά ανάσα ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες, με στόχο την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

 

Οι Βρυξέλες αναζητούν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να «ελαφρύνει» το κεφαλαιακό σοκ που δέχονται οι τράπεζες όταν πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ιταλία που πασχίζουν να ξεφορτωθούν ένα «βουνό» από κόκκινα δάνεια, ίσως λάβουν σύντομα χείρα βοηθείας από τα όργανα χάραξης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις ελληνικές και ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συσσωρεύσει το μεγαλύτερο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων στην ΕΕ, και το οποίο είναι δύσκολο να ξεφορτωθούν.

 

«Αυτό θα το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από προβληματικά assets, χωρίς να επιβαρύνεται πολύ η κεφαλαιακή τους επάρκεια και ικανότητα δανεισμού», αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Ουσιαστικά το έγγραφο παρουσιάζει μια πρόταση συμβιβασμού σε ότι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τις τράπεζες. Το πλαίσιο χαράσσουν το Ευρωκοινοβούλιο και η Αυστριακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο στην υπόθεση εκ μέρους των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Η πρόταση είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν λιγότερο αυστηρούς κανόνες σε ότι αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα, μετά από συνεχή αιτήματα των τραπεζών, οι οποίες πασχίζουν να αυξήσουν τα κέρδη τους έπειτα από μια μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων και σκληρού ανταγωνισμού από τους ξένους ανταγωνιστές τους.

 

Η νέα αυτή «θεραπεία» του προβλήματος των κόκκινων δανείων μέσω της μαζικής ξεφόρτωσης NPLs αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναπροσαρμογής των ευρωπαϊκών τραπεζικών νόμων που ήδη έχει ξεκινήσει τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈρχονται μεγάλες εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Επόμενο άρθροΘα συμφωνήσουμε μόνο εάν συμφωνήσει στο σύνολό της η Ιεραρχία