Μπροστά σε ένα μικρό γρίφο βρίσκονται 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, που θα πρέπει μέσα στον Απρίλιο να επιλέξουν την ασφαλιστική κλίμακα, στην οποία θα ενταχθούν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Στα χέρια τους μπορούν να πάρουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης με το νέο σύστημα εισφορών.
«Κλειδί» για μεγαλύτερη σύνταξη είναι:
Η επιλογή της 3ης ή και υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας (312 – 576 ευρώ) σε συνδυασμό με ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών.

Παράδειγμα:

Για ελεύθερο επαγγελματία, που έχει ήδη σήμερα 20 έτη ασφάλισης, η επιλογή να καταβάλει για την επόμενη 10ετία εισφορές της 3ης κατηγορίας (312 ευρώ) αντί της 2ης (262 ευρώ) θα δώσει αυξημένη σύνταξη κατά 64 ευρώ, όφελος που φτάνει τα 190 ευρώ αν επιλέξει την 6η κατηγορία (576 ευρώ).

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, επισημαίνουν: «Οι νέοι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης, πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, θα καθιστούν ευκολότερη την προσέγγιση μιας σύνταξης ύψους 1.000 ευρώ.»

Η ειδική πλατφόρμα στην οποία θα πρέπει έως το τέλος του Φεβρουαρίου 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμούν να καταβάλλουν εισφορές για όλο το 2020, αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Γράβου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτην Εντατική η Κική Δημουλά
Επόμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Συνεχείς έλεγχοι για εξάρθρωση των συμμοριών- αλλοδαπών που λυμαίνονται την Αθήνα (video)