Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της εκλογικής  αναμέτρησης στη Δανία, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί κατά τι σε σύγκριση με το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Αναμένεται να επωφεληθούν από την άνοδο κομμάτων της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Δανία, ένα «μπλοκ» που θα καταλάβει 91 από τις 179 έδρες της επόμενης Βουλής, έναντι 79 ως 80 των κομμάτων της δεξιάς.

Η Φρέντεριξεν, 41 ετών, έχει εξηγήσει πως σκοπεύει να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα νομοθετεί με την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων κατά περίπτωση και βάσει των θέσεών τους για τον κάθε φορά εξεταζόμενο φάκελο.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν αναγνώρισε την ήττα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές και ανήγγειλε την προσεχή παραίτησή του.

Οι Φιλελεύθεροι -που κυβέρνησαν τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια στη Δανία- διευκρίνισαν ότι ο Ράσμουσεν τηλεφώνησε στη Μέτε Φρέντεριξεν, την επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, και τη συνεχάρη για τη νίκη της. Η Φρέντεριξεν σκοπεύει να τεθεί επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της Δανίας.

Ο Ράσμουσεν από την πλευρά επισήμανε ότι είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μια νέα κυβέρνηση του κέντρου εάν η Φρέντεριξεν δεν καταφέρει να σχηματίσει δική της.

Τέλος το κόμμα  του Λαού της Δανίας παράταξη υπέστη βαριές απώλειες, καθώς προβολές υποδεικνύουν ότι απώλεσε πάνω από το μισό ποσοστό τoυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚαβάλα: Ολοκληρώνεται το 32ο Πρωτάθλημα Μίνι Μπάσκετ Δημοτικών Σχολείων
Επόμενο άρθροΥποβολή αιτήσεων για πρόσληψη στο νοσοκομείου Διδυμοτείχου