Στις εκτιμήσεις που υπάρχουν για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Τα προγνωστικά μοντέλα, όπως είπε, δείχνουν ότι τις επόμενες 3 εβδομάδες ο αριθμός των μολύνσεων θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, αλλά δεν φαίνεται ακόμη η κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας. Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία. Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα.

Ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γρίπη και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευσθεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Τέλος και σε ότι αφορά τον παράλληλο εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κοροναϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑκάρ – Ενόχληση και απειλές για τη διπλωματική αναβάθμιση της Ελλάδας – «Κάποιες χώρες δεν κοιτάζουν το μπόι τους και την ισχύ τους»
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης – «Δεν θα δεχτώ μέσα σε αυτό το γραφείο να προσβάλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό» – Επεισόδιο με ξένη δημοσιογράφο