Η ΠΓΔΜ ξεκίνησε σήμερα την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και θα γίνει το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία ανησυχεί για τις απειλές της Ρωσίας και την βούληση αποδέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών παρουσία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 
Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά εξήγησε ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετέχει «ως προσκεκλημένη» στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

 

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής  ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στην σταθερότητα στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», είπε.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑύξηση εσόδων και νέα προγράμματα
Επόμενο άρθροΗ ΝΔ αίρει το εμπάργκο που είχε επιβάλει στην ΕΡΤ