Σε αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αποχή από παράνομες ενέργειες, καλούν την Τουρκία οι υπ. Εξωτερικών της ΕΕ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ κάλεσαν την Κομισιόν να προτείνει «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.

Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Σαφή καταδίκη από την ΕΕ των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της συνόδου κορυφής αύριο και την Παρασκευή.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα, εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η ΕΕ στέλνει ένα σαφές αποτρεπτικό μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ.
Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, όποιος προβαίνει σε παράνομες ενέργειες πρέπει να έχει και συνέπειες.

Η απάντησή μας στην Τουρκία πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι το πλοίο Πορθητής άρχισε τις γεωτρήσεις και πρόσθεσε ότι αύριο αναχωρεί για το ίδιο σημείο στην Αν. Μεσόγειο και το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις:

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕθελοντική Αιμοδοσία στην Σαμοθράκη – ert.gr
Επόμενο άρθροΟ Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 τουρκικών τραπεζών