Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε χθες την τροπολογία στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ορίζεται το ακατάσχετο για τους αγρότες στις 7.500 ευρώ, γεγονός που κρίνεται από τον Σύνδεσμο των αγροτών ως «μεσοβέζικη» λύση. Στο δελτίο τύπου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε επισημαίνεται ότι το ετήσιο ακατάσχετο πρέπει να αυξηθεί στις 15.000 ευρώ, προκειμένου να μην χαθούν άμεσες κοινοτικές ενισχύσεις από χιλιάδες Έλληνες αγρότες, καθώς πρόκειται για χρήματα που δίνονται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο υλοποίησης των στρατηγικών στόχων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

 

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση, θα στερηθεί από τους δικαιούχους η δυνατότητα να συνεχίσουν την αγροτική οικονομική τους δραστηριότητα δυσχεραίνοντας παράλληλα σημαντικά την άσκηση της βιοποριστικής τους δράσης.

 

Ακόμη στην τροπολογία που κατατέθηκε προστίθεται ότι «οι διατάξεις της παρούσας είναι ειδικές και κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης που ορίζει διαφορετικά», ενώ στην αιτιολογική έκθεση αναφερόταν ότι «η ανωτέρω διάταξη δεν θίγει τις τυχόν υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών καθώς και τις πάγιες εντολές πληρωμών ή παρακράτησης, οι οποίες εξακολουθούν να ισχύουν.»

 

Να υπενθυμίσουμε ότι την Πέμπτη θα γίνει η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη με τη διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Βασικό θέμα της σύσκεψης θα είναι αυτό των ανοικτών τιμών στο βαμβάκι.

 

Την ίδια μέρα αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο 30% της ενιαίας ενίσχυσης καθώς και τα χρήματα από το «πρασίνισμα», ενώ τις επόμενες μέρες, με πιο πιθανή την Παρασκευή, προβλέπεται να γίνει η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης που αφορά τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπίδοση-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2017
Επόμενο άρθροΚαταλήγει στον Ν. Ηλιόπουλο ο ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας