Δεν έχουμε επίσημη ανακοίνωση από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπάρχουν μόνο ανακοινώσεις από τις Αρχές των Κατεχομένων που δηλώνεται ότι είναι ένας πύραυλος S200 της αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας που παρεκτράπη από την πορεία του, αλλά ακόμη δεν τα υιοθετώ γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο βόρειο τομέα της Β΄Αθήνας, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία επεσήμανε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε την δική μας διπλωματική θέση και τη θέση της Κύπρου, να καλύψουμε ένα κενό που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτές τις αμφιταλαντεύσεις της Τουρκίας, αλλά δεν επιχαίρουμε για την απομόνωση της Τουρκίας. Θέλουμε η Τουρκία να γυρίσει στο τραπέζι του διαλόγου, να αποδεχθεί τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας για να μην έχουμε αυτή την ένταση. Όσο η Τουρκία θα προβάλλει ισχύ, δεν θα κερδίζει, θα χάνει, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Αν συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες η Τουρκία εντείνει την απομόνωσή της, όσο συνεχίζει σε μια πολιτική που έχει γενικά καταδικαστεί, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία των Πρεσπών και αν ευθύνεται για την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές ο υπουργός είπε ότι οι εθνικές εκλογές γίνονται με σαφέστερο δίλημμα, αφορούν το πώς θα διαμορφωθεί η ζωή μας την επομένη της 7ης Ιουλίου και είμαι βέβαιος ότι θα έχουν ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι γίνεται συνείδηση ότι η συμφωνία των Πρεσπών κάλυψε τα εθνικά συμφέροντα πολύ αποτελεσματικότερα από προηγούμενες κυβερνήσεις, υποστήριξε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην επιστολή Καραμανλή στον Μπους υπογράμμισε ότι γινόταν πλήρης αποδεκτή η πρόταση Νίμιτς για διπλή ονομασία και σήμερα στην «Εφ Συν» έχουμε σειρά επιστολών του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή προς τους ομολόγους του στην ΕΕ, με τις οποίες τους προσκαλεί να αποδεχθούν την πρόταση αυτή. Το γεγονός ότι είχαμε αποδεχθεί ως βάση λύσης την διπλή ονομασία δυσκόλεψε αφάνταστα το Νίκο Κοτζιά στην διαπραγμάτευση, τόνισε ο υπουργός.

Τέλος σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι το κεντρικό δίλημμα αυτών των εκλογών είναι τι είδους ανάπτυξη θα έχουμε και το κρίσιμο θέμα βάση του οποίου θα πάμε να ψηφίσουμε, είναι τα προγράμματα των κομμάτων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Αλέκα Σταυροπούλου

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Χρήστος Μπόνης

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚόρινθος: Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – ert.gr
Επόμενο άρθροΧανιά: «Ζητείται Ψεύτης» από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Χανίων (audio)