Μετά το Πορτσμουθ, στη Νορμανδία επικεντρώνονται σήμερα οι εορτασμοί για την 75η επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων, που σήμανε την αρχή του τέλους της κυριαρχίας των ναζί στην Ευρώπη. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ηγέτες κρατών απ’ όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τίμησαν την επέτειο της μεγαλύτερης θαλάσσιας απόβασης στην ιστορία, που σήμανε την αρχή του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βασίλισσα, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, χειροκρότησαν όρθιοι τους βετεράνους, με τις στολές τους γεμάτες με μετάλλια, καθώς έστεκαν σε μια γιγαντιαία σκηνή, μετά την προβολή μιας ταινίας με θέμα την D-Day.

«Η γενιά του πολέμου, η δική μου γενιά, είναι ανθεκτική και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι μαζί σας στο Πόρτσμουθ σήμερα» είπε η 93χρονη βασίλισσα.

Tο ότι βρίσκομαι εδώ ως καγκελάριος της Γερμανίας, το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί για την ειρήνη και την ελευθερία, αυτό είναι ένα δώρο της ιστορίας το οποίο πρέπει να αγαπούμε και να διαφυλάξουμε», τόνισε η ‘Ανγκελα Μέρκελ.

«Γνωρίζουμε τι οφείλουμε σε εσάς τους βετεράνους: την ελευθερία μας. Εκ μέρους της χώρας μου, θέλω μόνο να πω ευχαριστώ», δήλωσε στα αγγλικά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν  απευθυνόμενος στους βετεράνους, που τίμησε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. «Η Γαλλία δεν ξεχνά», τόνισε ο Μακρόν και ενώπιον του Αμερικανού προέδρου, απηύθυνε έκκληση να μην σταματήσει ποτέ η στήριξη «προς την συμμαχία των ελεύθερων λαών», αναφέροντας ως παραδείγματα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, θεσμούς κατά των οποίων βάλλει συστηματικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε, στο διηνεκές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από το Πόρτσμουθ.

Η διακήρυξη των 16

Διακήρυξη η οποία δεσμεύει τελετουργικά 16 χώρες να «εργάζονται εποικοδομητικά ως φίλοι και σύμμαχοι ακόμα και όταν οι απόψεις τους διαφέρουν για την ειρηνική επίλυση διεθνών εντάσεων», συνυπογράφουν Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Τον θεμέλιο λίθο του μνημείου που θα ανεγερθεί στη μνήμη των 22.000 στρατιωτικών που έπεσαν υπηρετώντας υπό βρετανική διοίκηση στη διάρκεια της μάχης της Νορμανδίας το 1944 και δεσπόζει της Παραλίας Γκολντ, μιας από τις πέντε στις οποίες έγινε η Απόβαση, εγκαινίασαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η πρωθυπουργός της Βρετανίας. Στην τελετή αυτή έκανε την τελευταία επίσημη εμφάνισή της στο εξωτερικό η Τερέζα Μέι, η οποία θα παραιτηθεί επισήμως αύριο, Παρασκευή. «Ό,τι και να συμβεί, θα είμαστε πάντα δίπλα-δίπλα επειδή το πεπρωμένο μας είναι κοινό», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, «οι συζητήσεις του σήμερα δεν αφαιρούν τίποτε, το αντίθετο, από τη δύναμη της ιστορίας που μοιραζόμαστε και το κοινό μας μέλλον».

Η Μέι στην ομιλία της δεν έκανε καμιά αναφορά στην προσεχή αποχώρησή της. Απέτισε φόρο τιμής στο «θάρρος» και την «αφοσίωση» των 156.000 ανδρών, από τους οποίους οι 83.000 προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία, που αποβιβάσθηκαν στη Νορμανδία την «D-Day», την ημέρα της Απόβασης.

Στο μεταξύ, αποθεώθηκε ο βετεράνος που σε ηλικία 97 ετών, επανέλαβε την πτώση με αλεξίπτωτο πάνω από τη βόρεια Γαλλία.

Χθες το βράδυ περίπου 300 βετεράνοι, όλοι τους ηλικίας άνω των 90 ετών, αναχώρησαν από το Πόρτσμουθ με το σκάφος MV Boudicca και θα διασχίσουν ξανά τη Μάγχη, συνοδευόμενοι από πλοία του Βασιλικού Ναυτικού της Βρετανίας και ένα μαχητικό Σπιτφάιαρ.

Τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων ξεκίνησαν από το Πόρτσμουθ τη χερσαία, θαλάσσια και αεροπορική επίθεση στη Νορμανδία που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της δυτικής Ευρώπης από τους Ναζί.Η επιχείρηση αυτή, υπό τη διοίκηση του Αμερικανού στρατηγού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη αμφίβια επίθεση στην ιστορία, καθώς συμμετείχαν σχεδόν 7.000 σκάφη σε ένα τμήμα μήκους 80 χιλιομέτρων στα παράλια της Γαλλίας.

«Ήμουν τρομοκρατημένος. Νομίζω ότι όλοι ήμασταν. Δεν ξεχνάς ποτέ τους συντρόφους σου γιατί ήμασταν όλοι μαζί σ’ αυτό», είπε ο Τζον Τζένκινς, 99 ετών σήμερα, ένας από τους βετεράνους που αποβιβάστηκε στην παραλία Γκολντ.

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔύο Καναδέζες φοιτήτριες απήχθησαν στο Κουμάσι της Γκάνας
Επόμενο άρθροΤσίπρας: Ο τουρισμός, το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό