Την ανάγκη να διατηρηθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική για να στηρίξει ανάπυξη και να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα επεσήμανε ο Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί αυτή την ώρα. Αναγνώρισε ότι οι αβεβαιότητες επιμένουν, ενώ αναφερόμενος στην Ιταλία εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία Ρώμης- Κομισιόν και σημείωσε πως η όποια μετάδοση είναι περιορισμένη.

 

O Ιταλός τραπεζίτης επανέλαβε την απόφαση να παραμείνουν στα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019 και για όσο χρειαστεί, καθώς και την απόφαση να τερματιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο του 2019.

 

Όπως ξεκαθάρισε η ΕΚΤ σκοπεύει να επανεπενδύει τα ομόλογα για «παρατεταμένη περίοδο»,μετά το τέλος του QE, ώστε να διαφαλιστούν συνθήκες επαρκούς ρευστότητας και σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν έχουν συζητηθεί, όπως είπε ακόμη, τα τεχνικά δεδομένα των επανεπενδύσεων.  Ωστόσο πρόσθεσε «θα μου έκανε έκπληξη εάν άλλαζε αισθητά ο τρόπος υπολογισμού του capital key».

 

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή με βάση τον κανόνα οι αγορές ομολόγων στηρίζονται στο μερίδιο του κάθε κράτους- μέλους στο ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Εάν αυτό δεν αλλάξει, πιθανότατα το 2019 θα περιοριστεί το μερίδιο της Ιταλίας. Σε σημερινό του άρθρο το Bloomberg ανέφερε πώς εάν άλλαζε το υφιστάμενο πλαίσιο κανόνων για τις επανεπενδύσεις, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσφέρει κάποιο στήριγμα στα ιταλικά ομόλογα.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι τα τελευταία στοιχεία είναι κάπως πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν, αλλά παρόλα αυτά σημείωσε πως συνολικά συνεχίζεται η ανάκαμψη της Ευρωζώνης. «Βλέπουμε μία πιο αδύναμη δυναμική (momentum), αλλά όχι ύφεση» ξεκαθάρισε, ενώ πρόσθεσε ότι και ο πληθωρισμός προβλέπεται να συνεχίσει σταδιακά να ανακάμπτει

Η αβεβαιότητα και η Ιταλία

Στους παράγοντες αβεβαιότητας ο κ. Ντράγκι προσδιόρισε τον εμπορικό πόλεμο Κίνας- ΗΠΑ, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τις εξελίξεις στην Ιταλία. Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς από τώρα ποιοι από αυτούς θα είναι προσωρινοί και ποιοι θα επιμείνουν. Ωστόσο, όπως είπε, κανείς από αυτούς τους παράγοντες δεν αναγκάζει προς το παρόν την ΕΚΤ να αλλάξει τις εκτιμήσεις ή τα σχέδιά της. Η ισορροπία κινδύνων παραμένει αμετάβλητη, σημείωσε.

 

Αναφερόμενος στην Ιταλία τόνισε ότι το θέμα είναι δημοσιονομικής πολιτικής και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού των κανόνων, αλλά και του διαλόγου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Ρώμη. Σημείωσε επίσης ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αλλά και το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ιταλία ήδη ανεβαίνει.

 

Όπως είπε όσο τα επιτόκια θα αυξάνονται τόσο θα περιορίζονται τα περιθώρια για επεκτακτική  δημοσιονομική πολιτική. Αναγνώρισε επίσης ότι έχει καταγραφεί αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης εκτός πυρήνα, σημειώνοντας πως ενδεχομένως να υπάρχει κάποια μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είναι περιορισμένη.

 

«Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα» είπε χαρακτηριστικά σε νέα ερώτηση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ιταλία, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση.

 

Όσο για το εάν ο τερματισμός του QE θα εντείνει την πίεση στην Ιταλία, θύμισε ότι ενώ η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και όχι της Ελλάδας, το spread των ομολόγων των δύο χωρών έχει κλείσει. «Το τέλος του QE δεν είναι επιλεκτικό μέτρο, που αφορά μία συγκεκριμένη χώρα, αλλά εργαλείο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ»  ξεκαθάρισε.

 

Κληθείς να σχολιάσει εάν δεχθεί η κεντρική τράπεζα πίεση να στηρίξει την Ιταλία, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. «Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι δεδομένη, η αποστολή δεν είναι καλύπτει δημοσιονομικά ελλείμματα» υπογράμμισε.

 

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα OMT (απευθείας νομισματικές συναλλαγές), δηλαδή αγορά ομολόγων συγκεκριμένων χωρών, υπενθύμισε ότι αυτό προϋποθέτει την ένταξη των χωρών σε πρόγραμμα του ESM. Πηγές της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα άλλωστε έστελναν μήνυμα στη Ρώμη με δηλώσεις τους σε διεθνή πρακτορεία ότι ο μόνος τρόπος να υπάρξει ειδική στήριξη, είναι να ζητήσει πρόγραμμα.

 

O κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για βήματα βαθύτερης ενοποίησης. Όπως είπε «η νομισματική ένωσή θα παραμείνει εύθραυστη, αν δεν ολοκληρωθεί».

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΕ δέσμευσε κονδύλια ύψους 243 εκατ. ευρώ για έργα στον τομέα του περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροΥπάρχει πολιτική ευθύνη για τις υποθέσεις διαφθοράς