Το επόμενο βήμα ετοιμάζει η Αθήνα μετα την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Σταθερή επιδίωξη της κυβερνησης είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών στις 18 Ιουνίου μεταβαίνει στο Κάιρο με όλη την τεχνική ομάα, όπου αναμένεται να έχει συζητήσεις για αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, συμφωνία που «αποτελεί έναν από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής», αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν δυσκολίες.

Υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας η συμφωνια που αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη, χερσαία και νησιωτικά υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ και αποτελεί συνέχεια της Ελληνο-ιταλικής συμφωνίας του 1977, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς μετά από πολύχρονες διαβουλεύσεις των Επιτροπών τεχνοκρατών ήρθησαν οι ιταλικές επιφυλάξεις για περιορισμό των ιταλικών δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ΑΝΤ1 εκμυστηρεύτηκε πως την τελευταία εβδομάδα ήταν φρενήρεις οι διαπραγματεύσεις επί περίπου 15-16 ώρες την ημέρα και πως κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας, γύρω στις 10:45, οπότε ενημέρωσε τον πρωθυπουργό «ότι επιτέλους τελειώσαμε». «Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις», ανέφερε ο κ. Δένδιας απαντώντας στην ερώτηση τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, επισήμανε, υφίσταται πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας επί τη βάση πλέον μιας κοινής αντίληψης με την Ιταλία. «Όμως είναι άλλο το κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από αυτή τη συμφωνία» αναγνώρισε και υπογράμμισε πως επιλύθηκαν και μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία είχε η χώρα μας με τους Ιταλούς, προστατεύοντας απολύτως τα δικαιώματα των δικών μας αλιέων. «Στα 6 έως 12 μίλια αυτή τη στιγμή οι Ιταλοί ψαρεύουν με όσα σκάφη θέλουν, ό,τι θέλουν» προσέθεσε και τόνισε πως αυτά τα δύο δεν θα είναι έτσι. «Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν με συγκεκριμένο αριθμό σκαφών, ανώτατο όριο 68 σκάφη και θα ψαρεύουν τέσσερις κατηγορίες ειδών. Η κατηγορία ειδών, τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας» αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς για τον εκνευρισμό του Τούρκου Προέδρου από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν απολύτως αναμενόμενος. «Η Ιταλία υιοθετεί πλήρως πλέον με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού της, την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου όπως το αντιλαμβάνεται η Ελλάδα. Τα νησιά έχουν την επήρειά τους, η μέση γραμμή είναι εκεί. Μόνο η Τουρκία επιμένει σε αυτή τη μονοδιάστατη άποψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, δεν έχουν οικονομική ζώνη και έχουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία δεν έχει πλειοψηφούσα αντίληψη στο Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό και είναι πολύ επιφυλακτική να οδηγήσει τα πράγματα με την Ελλάδα σε δικαστική επίλυση, δεν το θέλει» εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την αντίστοιχη συμφωνία με την Αίγυπτο, τόνισε ότι αποτελεί έναν από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής». Επεσήμανε ότι είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προσπαθήσει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Ειδική μνεία έκανε στις «πολύ καλές σχέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο», σημειώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία επιδιώκει μια κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα, θέλει να πετύχει από την πλευρά μας παραχωρήσεις με όποια μέθοδο και τόνισε ότι θα αποτύχει. «Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι το οποίο ανήκει στην Τουρκία» διαμήνυσε ο υπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦΠΑ: Τι άλλο εκτός από καφέ, αναψυκτικά και μεταφορές πάει στο 13%
Επόμενο άρθροΙστορική συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για ΑΟΖ – Νέες προκλήσεις Ερντογάν (video)