Η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να πάρει γρήγορα θέση, δήλωσε αναφορικά με την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την παραβίασή τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας την Κυριακή στον Σκάι, προσθέτοντας πως «έχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, αύριο Δευτέρα θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες το ζήτημα της Τουρκίας: «Η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας»

«Οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας. Πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία της Unesco και των Ηνωμένων Εθνών όχι μόνο της Ελλάδας», τόνισε και πρόσθεσε πως «ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα, αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας της χώρας του. Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και τους κανόνες της».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως «δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός ότι δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι παγκόσμιο, «είναι ζήτημα αναίρεσης κανόνων και μη σεβασμού τους που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα.»

Αναφορικά με την επιστολή της επικεφαλής της UNESCO προς την Τουρκία, σημείωσε πως «θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση, χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα».

Αύριο Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες για σύσκεψη με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν τη Δευτέρα πόσο θα διαρκέσουν
Επόμενο άρθροΈξυπνη μάσκα μπορεί να μεταφράσει την ομιλία σε 8 γλώσσες