Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα των βιολογικών καθαρισμών, όπως η Ψυττάλεια, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους λόγω της αυξημένης χρήσης απολυμαντικών, απορρυπαντικών, αντικαταθλιπτικών, ναρκωτικών ουσιών και αντιβιοτικών που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο αλλά και από το 2012 (εξαιτίας της οικονομικής κρίσης) κρούει ο Νίκος Θωμαΐδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας Tace Analysis and Mass Spectrometr.

Ο κ. Θωμαϊδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα και η αναβάθμιση των βιολογικών καθαρισμών απαιτεί δαπάνες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο υπάρχει συνεργασία της ομάδας του με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να γίνονται ειδικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Ψυττάλειας.

Πάντως ο κ. Θωμαϊδης επεσήμανε ότι από την ανάλυση των λυμάτων παρατηρείται ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης αυξήθηκε ραγδαία η χρήση ναρκωτικών ουσιών, αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ενώ ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από την έναρξη της πανδημίας. Σημαντική είναι και η αύξηση της χρήσης απολυμαντικών και απορρυπαντικών ουσιών, ενώ ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της ανάλυσης των λυμάτων και για την σύγκριση σε σχέση με τα συνταγογράφηση κάποιων ουσιών.

Τέλος, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι η ανάλυση των λυμάτων μπορεί να μας δώσει εικόνα για τη διασπορά της Covid-19, αλλά και γενικότερα η επιδημιολογία λυμάτων μπορεί να αποτελέσει εργαλείο της πολιτείας για στοχευμένες πολιτικές υγείας σε σχέση με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τους εμβολιασμούς, τη χρήση ναρκωτικών μέχρι και την μικροβιακή αντοχή αλλά και της έγκυρη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕπικυρώθηκε η βαθμολογία για τις θέσεις 7-14
Επόμενο άρθροΚομισιόν: 130 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κέντρα σε Σάμο, Λέρο και Κω