«Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει την ιδιωτική εκπαίδευση και πηγαίνει από ένα σύστημα υπέρμετρου κρατικού παρεμβατισμού, ασφυκτικού ελέγχου του κράτους, σε ένα σύστημα αυτονομίας, εποπτείας, αποκέντρωσης ευελιξίας σε ένα σύστημα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης». H υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή «πηγαίνουμε από έναν έλεγχο σκοπιμότητας, σε έναν έλεγχο νομιμότητας, να τηρούνται δηλ. οι προϋποθέσεις του νόμου».

Η κα. Κεραμέως δήλωσε ότι δια του νομοσχεδίου εισάγεται σύστημα αξιολόγησης, επιτρέπεται δηλαδή η αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, σχολικής μονάδας, εκπαιδευτικών, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απαγορεύσει.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αλλά και της ΟΙΕΛΕ ότι με το νομοσχέδιο τα ιδιωτικά σχολεία αντιμετωπίζονται ως απλές επιχειρήσεις και ότι ενώ θα αξιολογούνται με κριτήρια δημόσιου σχολείου θα απολύονται με την εργατική νομοθεσία, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι αυτό δεν ισχύει. «Σήμερα σε επίπεδο εργασιακό αυτό που ισχύει είναι ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου διετίας. Εμείς λέμε ότι όλες οι συμβάσεις μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Λέμε ότι πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε κάθε χώρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως π.χ. στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Λέμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία, δηλαδή να ελέγχεται αυστηρότατα η καταγγελία κάθε σύμβασης εργασίας εάν αυτή τύχει. Εάν κάποιος εργοδότης συμπεριφερθεί με εμπάθεια, με εκδικητικότητα, η καταγγελία εργασίας θα είναι άκυρη θα ελεγχθεί από τα δικαστήρια».

Η κα. Κεραμέως υπεραμύνθηκε των επίμαχων διατάξεων, λέγοντας ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την ιδιωτική εκπαίδευση. «Εάν είναι να μην έχει κανένα βαθμό ελευθερίας και αυτονομίας η ιδιωτική εκπαίδευση τότε γιατί τη θέλουμε. Παρέχουμε τη δυνατότητα για τη δημιουργία ενός διευρυμένου υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος και δίνουμε ευελιξία στο σχολείο να διαμορφώσει πέρα και πάνω από αυτό πρόσθετο πρόγραμμα εάν και εφόσον το επιθυμεί. Θα μπορεί ένα σχολείο να ορίζει τους διευθυντές και υποδιευθυντές του, χωρίς να πρέπει να ελεγχθούν και ένας διευθυντής εκπαίδευσης του δημοσίου συστήματος να καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό βεβαίως σύμφωνα με το νόμο».

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι προφανώς θα υπάρχει πλήρης εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά θα υπάρχουν βαθμοί ελευθερίας και αυτονομίας για να επιτελέσει και το ιδιωτικό σχολείο το ρόλο. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα εάν θα είναι ίδια με τη δημόσια. Η εποπτεία αυτή υπάρχει, είπε, ακριβώς επειδή η εκπαίδευση, όπως και η υγεία, είναι δημόσιο αγαθό κα πρέπει οι κανόνες που εφαρμόζονται να είναι αυστηρότατοι.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠυροβολισμοί με ένα σοβαρά τραυματία σε χωριό του Ηρακλείου
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκε η απόκτηση του Σαντ-Ρος