Μιλώντας στο κεντρικό δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν μέτρα για την δομή προσφύγων στην Ριτσώνα, όπου διαπιστώθηκαν κρούσματα του κορονοϊού.

Όπως είπε ο Ν. Μηταράκης, η αστυνομία και ο δήμος επιβλέπουν για την σωστή εφαρμογή της καραντίνας στην δομή της Ριτσώνας κι αν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να βγουν παρά τις συστάσεις, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Όπως τόνισε, τα μέτρα αποσκοπούν τόσο στην προστασία όσων διαμένουν στην δομή, όσο και αυτών που μένουν στους γύρω οικισμούς.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε να μην επιβαρυνθούν με νέες αφίξεις. Γι αυτό και όσοι μπήκαν στην χώρα μας μετά την εφαρμογή των μέτρων για την επιδημία την 1η Μαρτίου, μπήκαν σε καραντίνα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε δύο ειδικές δομές. Σε καραντίνα θα μπαίνουν και οι μειωμένες αφίξεις των τελευταίων ημερών.

«Περιορίσαμε την κυκλοφορία στις δομές αρκετά νωρίς και δημιουργήσαμε υγειονομικές μονάδες σε αυτές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια», συμπλήρωσε ο υπ. Μετανάστευσης. Επίσης ενημερώθηκαν οι διαμένοντας στις δομές, για την αναγκαιότητα λήψης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας.

Προανήγγειλε πως θα υπάρξει ΑΤΜ κοντά στις δομές ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να λάβουν το επίδομα που δικαιούνται και να κάνουν τις συναλλαγές τους. Επίσης προβλέπονται ειδικοί χώροι όπου οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να αφήνουν τα προϊόντα που προορίζονται για φιλοξενούμενους των δομών.

Αναφερόμενος στην Μόρια ο Ν. Μηταράκης επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει η κορεσμένη δομή και να δημιουργηθεί νέα, κλειστή. Διαβεβαίωσε πως και για την Μόρια λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ενόψει της επιδημίας.

Αναφερόμενος στα έργα που είχαν ξεκινήσει για κλειστές δομές στα νησιά, είπε πως σε Σάμο, Κω και Λέρο θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές και θα δημιουργηθούν κλειστές, ασφαλέστερες και μικρές δομές. Σε Χίο και Μυτιλήνη υπάρχει προσωρινή λύση με καραντίνα των υπαρχουσών δομών και κάλεσε τους Δήμους και την Περιφέρεια να αναζητήσουν από κοινού με την κυβέρνηση εφαρμόσιμες λύσεις.

Στη Σάμο δύο εξωτερικά ιατρεία πρώτης αξιολόγησης στήθηκαν έξω από το ΚΥΤ, από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου. Μία γιατρός και 2 νοσηλευτές είναι πρώτο προσωπικό που προσέλαβε η περιφερειακή ενότητα Σάμου. Συνολικά τα ιατρεία θα στελεχωθούν με 3 γιατρούς και 3 νοσηλευτές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, η διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών το πρώτο τρίμηνο του 2020 καταγράφει μείωση του αριθμού των διαμενοντων στα ΚΥΤ κατά 5,3 % δηλαδή κατά περίπου 2.000 άτομα. Μειωμένος κατά 4,2% είναι και ο συνολικός αριθμός όσων διαμένουν σε ξενοδοχεία και ενοικιάζεται διαμερίσματα στα νησιά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Π. Τζαννετάκος, Χ. Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Παγώνει» η ΑΑΔΕ τις μεταβολές μόνιμης κατοικίας
Επόμενο άρθροΗ σερβική ομοσπονδία προσφέρει 30.000 ευρώ στη μάχη κατά του κορωνοϊού