Σε συνεστίαση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας συμμετείχε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, και τομεάρχης Οικονομίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ενώ σήμερα το πρωί παραχώρησε συνέντευξη τύπου στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης στο προσφυγικό και για διάψευση προσδοκιών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Εισαγωγικά ο κ. Παππάς ανέφερε ότι και στην Καρδίτσα και σε άλλες περιοχές είναι πολύ θετικά τα μηνύματα σε σχέση με την ανταπόκριση του κόσμου και την αποτελεσματικότητα «στην προσπάθεια που κάνουμε για πύκνωση της οργανωτικής μας δομής, για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος. Οχτώ μήνες μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μεγάλη δυνατότητα να διευρύνει και την επιρροή και την οργανωμένη του βάση».

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό μέτωπο, στο οποίο η κυβέρνηση έχει δείξει, όπως είπε, την απόλυτη διαχειριστική ανικανότητα. Έχει αναδειχθεί ότι οι δουλείες της σε σχέση με την προεκλογική της ρητορική και θέση, την καθιστούν απολύτως ακατάλληλη για να διαχειριστεί αυτό το μείζων πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια πρόταση η οποία είναι ενεργή και ως δύναμη υπεύθυνη είναι έτοιμος να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, αν προκύψουν οι συνθήκες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι υπάρχει διάψευση των προσδοκιών στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας, «είτε πρόκειται για του δικαιούχους τους κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι δεν το είδαν να πέφτει στις τσέπες τους στο τέλος του προηγούμενου χρόνου είτε πρόκειται για τους συνταξιούχους οι οποίοι πήραν πέρυσι τη 13η σύνταξη –και για το σύνολο του αγροτικού κόσμου σχεδόν ήταν μια ολόκληρη σύνταξη, και προχθές ψηφίστηκε η κατάργησή της. Και έχουμε ενώπιον μας,εκτός από τις αυξήσεις στο ρεύμα τις οποίοι έχουν βιώσει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και τις αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές. Η κατεύθυνση είναι σαφής, η οποία θέλει να ωθήσει κυρίως τμήματα της μεσαίας τάξης που έχουν μια στοιχειώδη οικονομική δυνατότητα στην ιδιωτική ασφάλιση». Παράλληλα ο κ. Παππάς ανέφερε ότι δεν είναι θετικά τα μηνύματα για την οικονομία, τα μεγάλα έργα έχουν παγώσει, υπάρχει ένα δυσμενές οικονομικό
περιβάλλον διεθνώς και αποκτά νέα επικαιρότητα η πρόταση και η θέση που είχε πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές για τη διαμόρφωση δημοσιονομικού χώρου μέσω χρησιμοποίησης ενός μέρους του αποθέματος. «Ήταν μια πολιτική την οποία δρομολογήσαμε και δυστυχώς ακυρώθηκε από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη . Δυστυχώς δεν πάνε καλά τα πράγματα στην οικονομία και αντί να δούμε αντανακλαστικά βλέπουμε εμμονές σε πολιτικές που έχουν αποτύχει».

Προσφυγικό
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναλυτικότερα για το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Παππάς ανέφερε ότι : «Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης περάσανε από τα σύνορα της χώρας 1.300.000 άνθρωποι περίπου. Κάναμε μια διαχείριση σοβαρή και εκεί μπορεί να δεχθούμε την κριτική και να την ακούσουμε με προσοχή. Όμως δεν συγκρίνεται με τίποτα η κατάσταση αυτή τη στιγμή που βρίσκεται εν εξελίξει, με την κατάσταση την οποία εμείς καταφέραμε να διαμορφώσουμε. Είχαμε ένα σχέδιο το οποίο ήταν σε όλα τα επίπεδα εν εξελίξει, και στην απόδοση ασύλου και στις επιστροφές και στις μεταφορές στην ενδοχώρα. Η ΝΔ εκεί έκανε τυφλή αντιπολίτευση και τώρα έχει την ιδέα ότι μπορεί αυτό το πρόβλημα να το απομονώσει. «Φέρτε τον εαυτό σας στη θέση ενός κατοίκου της Λέσβου. Έχει δει τη Μόρια από 5.000 να πηγαίνει 25.000 και την κυβέρνηση να λέει ότι θα φτιάξω άλλες τέσσερις, πέντε Μόριες. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν στους κατοίκους; Ότι δυνητικά εκεί ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να πάει 100.000.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι, αν διαμαρτυρηθείς για αντικειμενικούς λόγους, επειδή το νησί υφίσταται πλέον σοβαρές πιέσεις, θα στείλουμε τα ΜΑΤ για να σε φλομώσουν στα χημικά και στο ξύλο. Ακόμη και αν ο αυταρχικός νους που εμπνεύστηκε αυτήν την πολιτική είχε στοιχειωδώς δίκιο ότι θα μπορούσε να πειθαναγκάσει τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου να υποστούν αυτήν την πολιτική, κανείς δεν απαντάει στο ερώτημα τι θα γίνει αν αυξηθούν οι προσφυγικές ροές. Δημιουργεί αρνητικά, πολιτικά και ιδεολογικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας. Διότι το μήνυμα που στέλνει και στις άλλες περιοχές είναι ότι, αν υπάρξει ζήτημα μεταφοράς και μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα και σε άλλες περιοχές, θα αφήσουμε τις δομές να ξεχειλίσουν, και αν διαμαρτυρηθείτε θα σας στείλουμε τα ΜΑΤ. Έκανε μισό βήμα πίσω η κυβέρνηση. Να ολοκληρώσει λοιπόν την υποχώρηση απ’ αυτήν την αλλοπρόσαλλη πολιτική και να κάτσουμε όλες οι δυνάμεις στο τραπέζι να βρούμε μια λύση». Ο κ. Παππάς είπε ότι πρόκειται για εθνικό πρόβλημα και δεν αφορά μόνο τους Ακρίτες. Και από τη άλλη πλευρά η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι το πρόβλημά της η Ελλάδα και να καταλάβει ότι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη, η οποία μπορεί να παράξει σταθερότητα.

Novartis
Για την υπόθεση Novartis και την εμπλοκή του ονόματός του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επόμενη εβδομάδα θα γίνει πολύ ενδιαφέρουσα. «Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά και είμαι πάρα πολύ βέβαιος ότι και ο ίδιος θα έρθει στην προανακριτική επιτροπή για να καταθέσει».

Πλειστηριασμοί-Κόκκινα Δάνεια
Σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια ο κ. Παππάς είπε: “Έχουμε μια κατάσταση μη κανονικότητας. Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά έχει ένα ποσοστό ανεργίας το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ένα ποσοστό κόκκινων δανείων που είναι πολύ πιο υψηλό από τις άλλες χώρες της ΕΕ. Πάρα πολλά νοικοκυριά δε πασχίζουν να καλύψουν τα έξοδα κατοικίας κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε προτάσεις οι οποίες λαμβάνουν υπόψη αυτήν τη πραγματικότητα.

Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην τελική φάση επεξεργασίας της πρότασής του, το ίδιο κάνουν και κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, διαμορφώνουν τις θέσεις τους, ενώ έχουν υπάρξει προτάσεις και από άλλα κόμματα. «Είναι απαραίτητο ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων το οποίο θα μπορέσει να ανασχέσει αρνητικές λύσεις για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Μην πιστεύετε κανέναν εάν σας λέει ότι δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας σε άλλες χώρες. Υπάρχει σε προηγμένες χώρες και μάλιστα σε χώρες, οι οποίες δεν έχουν κληρονομήσει βαθιές κοινωνικές και οικονομικές πληγές από μακροχρόνιες κρίσεις». Ο κ. Παππάς είπε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι πάνω απ’όλα οι ανάγκες των τραπεζών. Οι ανάγκες τους θα πρέπει να εξυπηρετούνται για να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. «Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση εδώ να έχουμε φαινόμενα Ισπανίας. Χρειάζεται όσο το δυνατόν ευρύτερο μέτωπο δυνάμεων. Δεν αφορά μόνο το ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα που αφορά, αφορά και τα πολιτικά κόμματα, και την κοινωνία των πολιτών, αφορά και την αυτοδιοίκηση. Αφορά την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, διότι είναι τόσα πολλά τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκες πρώτη κατοικία. Όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα μέτωπο που θα επιβάλλει μια λογική λύση».

ΕΡΤ
Με αφορμή την ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «πρωτοφανή φαινόμενα λογοκρισίας στην ΕΡΤ”, ο κ. Παππάς σχολίασε : « Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει αφού διόρισε τον διευθυντή του γραφείου τύπου του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ. Πρόκειται για τακτικές πρωτόγνωρες. Και δεν έχουν και νόημα. Αν νομίζει κάποιος ότι μπορεί να ελέγξει τη ροή της πληροφόρησης με δεδομένο ότι, πρώτον, υπάρχει πληθώρα μέσων ενημέρωσης, και δεύτερον, υπάρχουν οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δυνατότητα παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού, είναι ανόητος». Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ανοησία και αυταρχισμό και κατέληξε : «Ελπίζουμε πάρα πολύ γρήγορα να καταλάβουνε και να αλλάξουν τακτική. Πολύ φοβάμαι όμως ότι με την παρούσα διοίκηση της ΕΡΤ αυτό δεν είναι δυνατόν».

Πηγή: ΕΡΤ Βόλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαλός ο καιρός για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας
Επόμενο άρθροΠλατφόρμες στην εφορία για ρύθμιση οφειλών και αδήλωτα τετραγωνικά (video)