«Τα εγγυοδοτικά εργαλεία είναι πάρα πολύ μικρά σε μέγεθος και δεν είναι σχεδιασμένα για να λύσουν το πρόβλημα της φερεγγυότητας της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρήσεων. Τα έως τώρα μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορούν να φρενάρουν την ύφεση», ανέφερε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Αναφερόμενος, πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αυτό δεν ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες, όταν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων φτάνει τις 750 χιλιάδες.

«Πάρα πολύ μικρό» χαρακτήρισε και το πρόγραμμα εγγυήσεων της κυβέρνησης, ύψους δύο δισ. ευρώ, ειδικά αν αυτό συγκριθεί με προγράμματα χωρών με συγκρίσιμα μεγέθη με την ελληνική οικονομία, όπως της Πορτογαλίας, όπου οι εγγυήσεις ανέρχονται σε 13 δισ. ευρώ.

«Οι τράπεζες έχουν πάρει 16 δισ. ευρώ από στοχευμένα προγράμματα της ΕΚΤ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Από αυτά διοχέτευσαν στην αγορά μόνο τα 4,3 δισ., εκ των οποίων τα 3,5 δισ. κατέληξαν στο πελατειακό τους ‘φιλέτο’», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Νίκος Παππάς, εξηγώντας πως η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων στα εργαλεία στήριξης της επιχειρηματικότητας.

«Αν συνεχίσουμε με τη λογική ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι ‘ζόμπι’ και πρέπει να αποκλείεται από τη στήριξη, όπως λένε οι υπουργοί, ζήτω που καήκαμε. Σε αυτές τις επιχειρήσεις, που χρειάζονται πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ για να επιβιώσουν, κρέμονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αν αυτές χαθούν, όχι αναπήδηση δεν θα κάνει η ελληνική οικονομία του χρόνου, αλλά θα βουλιάξει ακόμα περισσότερο», κατέληξε.

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕντοπίστηκε στη Βούλα νεκρή γυναίκα με τραύματα σε διάφορα σημεία
Επόμενο άρθροΜέχρι το 2021 στον Ολυμπιακό η Τοτσίδου