Νωρίς χθες Τετάρτη το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το πλοίο USNS YUMA που μεταφέρει αμερικάνικο στρατιωτικό υλικό.

Ισχυρή δύναμη πυρός

Το Naval Craft USNS YUMA (IMO: 9677569) έχει ναυπηγηθεί το 2017 με σημαία USA. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 9154 t DWT και το τρέχον βύθισμά του 4.2 μέτρα. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 103 μέτρα και το πλάτος του 28.5 μέτρα.

Οπως μεταδίδει το e-evros, άρχισε να έρχεται η μεγάλη στρατιωτική δύναμη η οποία θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ, καθώς στις 14 Οκτωβρίου 2021 υπογράφηκε η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA).

Τόσο ισχυρή δύναμη πυρός σ’ ένα λιμάνι και σ’ ένα αεροδρόμιο πρώτη φορά θα συμβεί στη χώρα, όπως μεταδίδει το e-evros.

Μεταφέρθηκαν και πέρυσι ελικόπτερα και άρματα μάχης (φωτογραφία κάτω), αλλά φέτος ο αριθμός τους και η δύναμη πυρός που θα διαθέτουν ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Πρόβα πολέμου

Ολα αυτά τα όπλα θα περάσουν από την Αλεξανδρούπολη στα Βαλκάνια για ασκήσεις των Αμερικανών αλλά και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για άσκηση-πρόβα πολέμου με το βλέμμα στραμμένο στη Ρωσία και γι’ αυτόν τον λόγο αναμένεται να ενοχλήσει τη Μόσχα που βλέπει πλέον αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική διείσδυση στα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη μέσω του ασφαλούς λιμένος της Αλεξανδρούπολης.

Η άσκηση θα ξεκινήσει από την Αλεξανδρούπολη, θα εισχωρήσει στα Βαλκάνια (Ρουμανία – Βουλγαρία) και εν συνεχεία στην κεντρική Ευρώπη (Ουγγαρία), παρακάμπτοντας τον Βόσπορο.

Το USNS Yumma ξεφόρτωσε και πέρυσι και πρόπερσι ελικόπτερα και άρματα μάχης μετατρέποντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε τεράστιο στρατόπεδο με σύγχρονο υλικό, αλλά εφέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

«Ολο και πιο δυνατά»

Εχει ήδη υπογραφεί η νέα πενταετούς διάρκειας ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία (MDCA) και οι Αμερικανοί θα αξιοποιήσουν στο έπακρον την Αλεξανδρούπολη, η οποία περιλαμβάνεται σ’ αυτήν τη συμφωνία.

Η τεράστια δύναμη πυρός που αναμένεται να συγκεντρωθεί τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη εντυπωσίασε και τον απερχόμενο πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έκανε ασυνήθιστη για διπλωμάτη δήλωση:

«Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Βλέπετε ότι κινούμαστε όλο και πιο δυνατά».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚοντά στην πρόκριση ο Ολυμπιακός, νίκησε 3-1 σετ την Κομάρνο
Επόμενο άρθροΑλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία – Συμφώνησαν για την ολοκλήρωση του Διαδρόμου 8 (παραεγνατία)