H καναδική δικαιοσύνη κίνησε την Παρασκευή τη διαδικασία έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Μενγκ Ουάνγκζου, οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, με την Κίνα να καταγγέλλει ένα “σοβαρό πολιτικό περιστατικό” που πιθανόν να επιδεινώσει τη διμερή διπλωματική κρίση.

 

Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση από την αμερικανική δικαιοσύνη μιας μακράς λίστας κατηγοριών σε βάρος του κινεζικού κολοσσού και της Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου στον Καναδά, “οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά εξέδωσαν σχετική εντολή κινώντας επίσημα τη διαδικασία έκδοσης”, ανακοίνωσε η καναδική κυβέρνηση.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον κολοσσό Huawei και την οικονομική του διευθύντρια ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, αλλά και ότι μέσω δύο θυγατρικών, υπέκλεψαν βιομηχανικά μυστικά του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου T-Mobile.

 

Η Χουάγουεϊ διέψευσε επανειλημμένα ότι διέπραξε το παραμικρό αδίκημα. Ο υπ΄αριθμόν 2 κολοσσός κατασκευής smartphones παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν “γνωρίζει για παρατυπίες εκ μέρους της Μενγκ Ουάνγκζου” και ότι “είναι πεπεισμένος πως τα αμερικανικά δικαστήρια θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα”.

 

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις καναδικές αρχές.

 

“Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό περιστατικό”, κατήγγειλε σε ανακοίνωση ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας την “έντονη δυσαρέσκεια και την κατηγορηματική αντίθεση” του Πεκίνου.

 

Για την κινεζική πρεσβεία στον Καναδά, “δεν πρόκειται για μια απλή δικαστική υπόθεση, αλλά για πολιτική δίωξη σε βάρος μιας κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας”.

 

Η απόφαση του Καναδά θα αποδείξει “εάν ο Καναδάς τηρεί την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας ή όχι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της, ζητώντας από την Οτάβα να αρνηθεί το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ και να “απελευθερώσει αμέσως” την Μενγκ Ουάνγκζου.

 

“Δεν είναι δίκη”

 

Η απόφαση για να κινηθεί η διαδικασία έκδοσης “αποτελεί συνέχεια μιας διεξοδικής και επιμελούς εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων γι’ αυτή την υπόθεση”, εξήγησε η καναδική δικαιοσύνη.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜεγάλες ποσότητες εκρηκτικών βρέθηκαν σε παραλία
Επόμενο άρθροΤρεις μεγάλες προκλήσεις για την Ελλάδα στην ενέργεια