Ξεκινά η απόσταξη σύκων και αποσύκων από τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) του δήμου Χίου, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με αυτή, επιτρέπεται η απόσταξη στις Δημοτικές Ενότητες Καμποχώρων, Καρδαμύλων, Αγίου Μηνά, Αμανής, Μαστιχοχωρίων, Ομηρούπολης και Ιωνίας του Δήμου Χίου, για την περίοδο 2021-2022, επί καταβολή του προβλεπόμενου φόρου.
Πώς γίνεται η απόσταξη σύκων (σούμα)
Το τσίπουρο γίνεται με βάση τα σταφύλια, ενώ η σούμα, γίνεται με βάση τα σύκα, τα οποία, αφού μαζευτούν τον Αύγουστο, αφήνονται να ξεραθούν στον ήλιο.
Στα μέσα του Οκτώβρη τα σύκα μεταφέρονται στα αποστακτήρια ή αλλιώς νεμπικαριά.
Εκεί τοποθετούνται σε βαρέλια με νερό όπου παραμένουν για δύο εβδομάδες ώστε να δημιουργηθούν οι μύκητες και να γίνει η ζύμωση.
Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της απόσταξης.
Τα σύκα, μαζί με διάφορα αρωματικά φρούτα (κυδώνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια), λίγη μαστίχα και γλυκάνισο, τοποθετούνται στα καζάνια μέσα στα οποία βράζουν για τρεις με τρεισήμισι ώρες.