Σημαντικό βήμα για το ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του νόμου Χατζηδάκη χαρακτηρίζει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικάτων.

Η τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός τόνισε ότι η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ για το ΓΕΜΗΣΟΕ αποτελεί «ισχυρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη» και μίλησε για δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων.

Αναλυτικά η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει ως εξής:

«Ισχυρό ράπισμα στον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη από το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που αποφάνθηκε ότι η πρόβλεψη για υποχρεωτική τήρηση μητρώου μελών των συνδικάτων πλήττει τον πυρήνα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ότι το ΓΕΜΗΣΟΕ κάνει σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας κατά παράβαση του άρθρου 23 παρ.1 του Συντάγματος.

»Αποτελεί δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και ένα σημαντικό βήμα στο ξήλωμα των αντεργατικών ρυθμίσεων του. Αποτελεί δικαίωση της μάχης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαμε καταθέσει με την οποία αναφέραμε ότι: «Με τα άρθρα του σχεδίου νόμου, εκφεύγουν τα συνδικαλιστικά σωματεία από την αρμοδιότητα των Πρωτοδικείων, και πλέον εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), κατά τα πρότυπα του ΓΕ.ΜΗ. των εμπορικών εταιρειών.

»Σύμφωνα με την ισχύουσα περ. γγ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 1264/1982 η ιδρυτική πράξη μιας ένωσης προσώπων κατατίθεται στο γραμματέα του Ειρηνοδικείου. Πρόκειται για ρυθμίσεις που θίγουν τον πυρήνα δικαιωμάτων που προστατεύει το Σύνταγμα στα άρθρα 22 παρ. 2, 23 παρ.1, 2 Σ. Τα διαδικαστικά εμπόδια που ορθώνει το άρθρο 83 μπορούν να οδηγήσουν όχι απλώς σε περιορισμό αλλά σε κατάλυση του δικαιώματος συλλογικής διαπραγμάτευσης, της απεργίας και γενικά της συνδικαλιστικής δράσης. Οι προαναφερόμενοι περιορισμοί δεν είναι σύμφωνοι με το άρθρο 12 παρ.1 Συντ., αλλά και το άρθρο 23 παρ.1 Συντ., την στιγμή που δια τούτων αφ’ ενός μεν επέρχεται αντικατάσταση του Βιβλίου σωματείου που τηρείται στο Πρωτοδικείο, υπό την εγγύηση δικαστικής αρχής, από το ηλεκτρονικό ΓΕΜΗΣΟΕ που τηρείται από το ίδιο το Κράτος.

»Πρόκειται για επέμβαση του κράτους στην διαδικασία ίδρυσης συνδικαλιστικής οργάνωσης και στην θέσπιση των προϋποθέσεων για την άσκηση των συνδικαλιστικής της δράσεως, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αφού η εγγραφή της στο ΓΕΜΗΣΟΕ καθίσταται όρος απόκτησης της νομικής της προσωπικότητας, και το ΓΕΜΗΣΟΕ δεν έχει τις εγγυήσεις λειτουργικής ανεξαρτησίας ενός δικαστηρίου. Με τις διάταξη αυτή, επίσης εντείνονται οι υπάρχουσες ανησυχίες για την επεξεργασία των στοιχείων αυτών από τρίτους και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων».

»Αύριο η απεργία και η απεργιακή συγκέντρωση θα καταδικάσουν  την κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της φτωχοποίησης και της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Η τελική δικαίωση θα έρθει στις εκλογές με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη».​

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠΑΜΕ για την απόφαση του ΣτΕ: «Στα σκουπίδια ο νόμος Χατζηδάκη»
Επόμενο άρθροΣυνεχίζει στην Ταϊβάν ο Ντουάιτ Χάουαρντ