Απρόσμενα καλά κινήθηκαν οι εισπράξεις φόρων του Μαρτίου, παρά τις μαζικές αναστολές πληρωμών και την παγκόσμια ανησυχία για το αύριο που παραμένει άγνωστο. «Όταν σε άλλες χώρες άδειαζαν τα σούπερ μάρκετ, στην Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες πλήρωναν τους φόρους τους» παρατηρούν αρμόδιες πηγές. Αν και Πρωταπριλιά, τα πρώτα στοιχεία εισπράξεων Μαρτίου έδειχναν υψηλό αίσθημα ευθύνης των φορολογουμένων και κλίμα ηρεμίας στην αγορά.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατούσε μέχρι προχθές πολύ μεγάλος φόβος για καθίζηση των κρατικών εισπράξεων. Με κλειστή την αγορά επί 11 μέρες, με τους πολίτες και την οικονομία σε καραντίνα, με κλειστά αεροδρόμια και σύνορα, με ανασφάλεια για τις διεθνείς επιπτώσεις στην Υγεία και την Οικονομία, οι Έλληνες φορολογούμενοι επέδειξαν σπάνια αυτοκυριαρχία. Το «Κίνημα Πληρώνω» ξεπέρασε τις προσδοκίες και τις ανησυχίες. Και ήταν αυτές ένας λόγος που η κυβέρνηση υπαναχώρησε ή μετέθεσε χρονικά για τον Απρίλιο, ελαφρύνσεις και μέτρα που δρομολογούσε ή είχε ανακοινώσει για τον Μάρτιο.

Μήνυμα για περισσότερη στήριξη

Όπως λένε στην Πλατεία Συντάγματος, παρά τις φωνές ή τις μαξιμαλιστικές δἶεκδικήσεις για επιπλέον μέτρα στήριξης, οι περισσότεροι φορολογούμενοι επέδειξαν φορολογική συνέπεια και φιλοπατρία.

Αν τα θετικά στοιχεία επιβεβαιωθούν και τον Απρίλιο, η χώρα θα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και η κυβέρνηση θα έχει περιθώρια να διευρύνει και άλλο τα μέτρα στήριξης. Αυτό θα συμβεί από την επόμενη εβδομάδα κιόλας, εντάσσοντας και νέους ΚΑΔ και επιχειρήσεις δικαιούχων.

Σήμερα ή αύριο το αργότερο η κυβέρνηση καταθέσει και νέο -συμπληρωματικό-προϋπολογισμό, αυξάνοντας για φέτος κατά 5 δισ. ευρώ το αποθεματικό και τις κρατικές δαπάνες, για τον κορωνοϊό. Ξεπερνά ήδη το 2,5% του ΑΕΠ και τον μέσο όρο δαπανών στην ΕΕ.

Καθώς οι φόροι είναι αναγκαίοι αλλά όχι ικανοί να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού. Ιδιαίτερα καθώς στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EWG φάνηκε ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να προλάβει ως τις 7 Σεπτεμβρίου να συμφωνήσει για ευρωομόλογο. Ωστόσο εκτιμάται ότι για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα υπάρξει ένας συνδυασμός των προτάσεων που έχουν κατατεθεί (ευρωομόλογο, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ESM, κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο).

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Μείωση ενοικίου: Ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι εξαιρούνται

Ποιοι και πώς γλιτώνουν σήμερα 25% από τους φόρους τους

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣενάριο τρόμου με συρρίκνωση 1% της παγκόσμιας οικονομίας από 2,5% ανάπτυξη
Επόμενο άρθροΤα 7 σημεία SOS για όσους οφείλουν ΦΠΑ και όσους πληρώνουν ή εισπράττουν ενοίκια