Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η Καλιφόρνια θα έχει στους δρόμους της να κυκλοφορούν περισσότερα από 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Veloz, μιας κοινοπραξίας κρατικών ρυθμιστικών αρχών, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και άλλων υπέρμαχων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Καλιφόρνια έχει ήδη 491.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της, από τα 1,02 εκατομμύρια που πωλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2011, απορροφώντας ουσιαστικά το 10% των πωλήσεων. Τα στοιχεία προέρχονται από τα hybridcars.com και InsideEVs.com, τα οποία διασταυρώθηκαν από την Veloz.

 

Οι πωλήσεις άλλων 9.000 οχημάτων μέσα στον Νοέμβριο θεωρούνται σίγουρες, με αποτέλεσμα να αναμένεται να ξεπεραστεί το ορόσημο του μισου εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους της πόλης.

“Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι η νέα μόδα”, δήλωσε ο Josh Boone, εκτελεστικός διευθυντής της Veloz, σε δήλωση του σχετικά με τα νέα στοιχεία.

 

“Οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους τρεις μήνες – μας φέρνουν στο χείλος του ορόσημου της πώλησης μισού εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων”.

 

Συνολικά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ έφτασαν τις 190.000 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας σχεδόν τις συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα το 2017. Για σχεδόν τρία χρόνια οι διαδοχικές μηνιαίες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σημειώνουν άνοδο, σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστών.

Ευρισκόμενη στο επίκεντρο αυτής της αλματώδους ανάπτυξης η Καλιφόρνια ήταν ανέκαθεν πρώτη στις ΗΠΑ στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

 

Τον Αύγουστο, ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα άγγιξαν για πρώτη φορά μερίδιο 10% στις πωλήσεις νέων οχημάτων, ενώ το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ είναι μόλις 1,66%. Όσον αφορά τις πωλήσεις σε απόλυτους αριθμούς, η Καλιφόρνια και πάλι κυριαρχεί στην αγορά των ΗΠΑ, με 23.710 πωλήσεις τον Αύγουστο. Ενδεικτικά, η πολιτεία της Φλόριντα που βρέθηκε στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, σημείωσε 3,887 πωλήσεις.

 

Σε σχέση με τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla ήταν πρώτη με τεράστια διαφορά. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα την Καλιφόρνια πώλησε περισσότερα οχήματα από οποιαδήποτε άλλη, αντιπροσωπεύοντας το 47% όλων των πωλήσεων στις ΗΠΑ. Η Toyota, η Chevrolet, η Honda και η Nissan ήταν πολύ πίσω στις συνολικές πωλήσεις. Ειδικότερα, το Μοντέλο 3 της Tesla ήταν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις υψηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2018, και το πέμπτο σε πωλήσεις κατηγορίας σεντάν συνολικά.

 

 

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και με τόσα πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους και με το καθαρότερο ηλεκτρικό δίκτυο στις ΗΠΑ, που δεν χρησιμοποιεί σχεδόν καθόλου άνθρακα, το 70% των κομητειών της Καλιφόρνια απέτυχαν να εκπληρώσουν τα ομοσπονδιακά πρότυπα ποιότητας του αέρα για το 2018.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροDW: Εκστρατεία συμφιλίωσης στην Κων/πολη
Επόμενο άρθροΤα σχέδια της Ελλάδας για τα «κόκκινα» δάνεια είναι σε προκαταρκτικό στάδιο