Το καμπανάκι για μία «τεράστια δημοσιονομική ωρολογιακή βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού κρούει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σε συνέντευξή του στο Business Insider ο Κρούγκμαν προβλέπει ότι την ώρα που η αμερικανική οικονομία θα είναι έτοιμη να ανακάμψει, θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις κρατικών υπαλλήλων και περικοπές των επιδομάτων ανεργίας εκτός και αν η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τα 2 τρισ. δολάρια που δρομολογήθηκαν πρόσφατα είναι κυρίως ανακουφιστικού χαρακτήρα και το ποσό αυτό ίσως χρειαστεί να φτάσει ακόμα και τα 5 τρισ. δολάρια.

«Πρωτίστως πρόκειται για ένα γιγάντιο πακέτο ανακουφιστικού χαρακτήρα, που δυστυχώς, παρά το μέγεθός του, πιθανώς δεν θα είναι αρκετά μεγάλο. Περίπου το 20%-25% της οικονομίας θα κατεβάσει ρολά για παρατεταμένη περίοδο. Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα απωλεσθέντα εισοδήματα των ανθρώπων, αλλά όχι στο 100%. Έχουμε μια οικονομία της τάξης των 20 τρισ. δολαρίων ετησίως, άρα ίσως χρειαστούν 4-5 τρισ. δολάρια» αναφέρει.

Ο Κρούγκμαν υπογραμμίζει επίσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στην επιδημία του κορωνοϊού ήταν πολύ καθυστερημένη, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Είμαστε πολύ πίσω. Ήταν ήδη προφανές από τον Ιανουάριο ότι η κατάσταση αυτή είναι υψηλότατου κινδύνου κι έπρεπε να προχωρήσουμε σε μαζική διενέργεια εξετάσεων, να λάβουμε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όλα αυτά που συμβάλλουν στον περιορισμό της επιδημίας. Κι ακόμη και τώρα δεν κάνουμε όλα αυτά που κάνει κάποιος όταν αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση, δηλαδή κρατικοποίηση της παραγωγής ουσιώδους εξοπλισμού, όπως οι αναπνευστήρες.

Η άρνηση παραδοχής του προβλήματος του κορωνοϊού, που είναι κατά βάση το ίδιο με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, ήταν κρίσιμη, και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πεθάνουν άδικα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα», επισημαίνει.

Ο Κρούγκμαν θεωρεί τέλος ότι η κρίση θα παραταθεί ακόμη κι όταν υποχωρήσει η πανδημία λόγω του ότι οι τοπικές κυβερνήσεις στις κατά τόπους πολιτείες σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κρατούν ισοσκελισμένους τους προύπολογισμούς τους κάθε χρόνο. «Πολλή από την οικονομική στήριξη που παρέχουμε τώρα θα τελειώσει την ώρα που θα ελπίζουμε να αρχίσει να αναρρώνει η οικονομία. Πραγματικά ανησυχώ ότι οι οικονομικές επιπτώσεις ίσως διαρκέσουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος» τονίζει.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Το οικονομικό σοκ σε αριθμούς

Κορωνοϊός: «Αρμαγεδδών» στα χρηματιστήρια – Η επόμενη ημέρα στις αγορές

Κορωνοϊός: Σενάρια αποκάλυψης για την παγκόσμια οικονομία – Μπορεί να χαθούν μέχρι και 2 τρισ. δολάρια

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο συμβολικό ποσό των 5.000 ευρώ για αγορά ιατρικού εξοπλισμού, προσφέρουν ΕΠΕ και ΕΑΟΜ-ΑμεΑ στον ΕΟΔΥ
Επόμενο άρθροΕνεργοποίηση του Μηχανισμού Έκτακτης Υποστήριξης προτείνει το Κολλέγιο των Επιτρόπων