«Στην Αθήνα αφήνω ό,τι ακριβώς δεν βρήκα: οικονομικούς πόρους και σχέδιο για την πόλη», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στον απολογισμό των πεπραγμένων της οκταετούς θητείας του, που πραγματοποίησε χθες βράδυ στο δημοτικό θέατρο Ολύμπια.

 

Οι βασικοί άξονες του έργου του αλλά και η «παρακαταθήκη» που αφήνει, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, είναι «το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου, η μετατροπή του βαθιά ελλειμματικού (48 εκατ. ευρώ) δήμου σε πλεονασματικό (22 εκατ. ευρώ), το ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για πάνω από 40.000 πολίτες, η άντληση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, η συστηματική βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Αθήνας και ο τουρισμός, η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και το διαρκές και σταθερό μέτωπο κατά της ακροδεξιάς απειλής».

 

Όπως είπε, «βρήκαμε ένα δήμο βυθισμένο στη σπατάλη, τα χρέη και την κακοδιοίκηση και τον κάναμε πλεονασματικό. Έναν δήμο μαθημένο επί 25 χρόνια να λειτουργεί ως κομματικό παραμάγαζο προσλήψεων και μικροπολιτικών διευθετήσεων και επιβραβεύσαμε τους καλύτερους. Βρήκαμε έναν δήμο μαθημένο σε έργα βιτρίνας και φτιάξαμε έναν δήμο με στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη δεκαετία. Για μια Αθήνα ανθεκτική και βιώσιμη, ικανή να αντισταθεί στις ανατροπές που φέρνει η κλιματική αλλαγή. Βρήκαμε έναν δήμο με γραφομηχανές και fax και παραδίδουμε έναν δήμο με οπτικές ίνες και ηλεκτρονική υπογραφή εγγράφων. Με καινούριο στόλο απορριμματοφόρων και πιλοτική αποκομιδή των απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω SMS», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

 

Ο Γιώργος Καμίνης, αναφέρθηκε εκτενώς στα 50 έργα υποδομών που πραγματοποιήθηκαν με τα πρώτα 60 εκατ. ευρώ ΕΣΠΑ (Σεράφειο, Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μετατροπή της Βίλας Αμαλίας σε σχολείο, κτίριο Αμερικής 8, οικία Λέλας Καραγιάννη, αναβαθμίσεις δημοτικών Ιατρείων σε πολυδύναμα κ.α.), αλλά και στα επιπλέον 85 εκατ. ευρώ ΕΣΠΑ που εξασφαλίστηκαν στη δεύτερη θητεία για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Εμπορικού Τριγώνου. Αναφέρθηκε, επίσης, στο αναπτυξιακό δάνειο 55 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με το οποίο, όπως είπε, υλοποιείται, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων που έγινε ποτέ στον δήμο Αθηναίων.

 

Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε, επίσης, για τις μεγάλες συνεργασίες με την κοινωνία των πολιτών, τα Ιδρύματα, τις εταιρίες και τα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, το αποτεφρωτήριο, τους οίκους ανοχής, τις διαδηλώσεις και την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους.

 

Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, τόνισε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να ξεχάσει: «Τη φωτιά στο Μάτι, το περασμένο καλοκαίρι και τις φοβερές εκείνες ώρες της εκκένωσης των παιδικών μας κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα, καθώς και το βλέμμα των γονιών των 600 παιδιών που τα περίμεναν στην Τεχνόπολη. Θα θυμάμαι για πάντα την πλατεία Συντάγματος γεμάτη τρόφιμα για τους άπορους, εκείνο το ποτάμι αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα του 2013, αλλά και τα μονίμως χαμηλωμένα μάτια των ανθρώπων στα συσσίτια. Το κορίτσι που τραυματίστηκε κατά την επίθεση του χρυσαυγίτη στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας».

 

Επισήμανε, ακόμη, ότι έκανε ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που τον συμβούλευαν ορισμένοι, όπως: «να φροντίσω τη δημόσια μου εικόνα, να επενδύσω σε έργα βιτρίνας και δημόσιες μεγαλόστομες παρεμβάσεις αρεστές αλλά όχι χρήσιμες, να λειτουργώ με όρους επικοινωνίας και όχι πολιτικής ουσίας, να προσπαθώ να πείσω τους πολίτες ότι είμαι ένας καλός δήμαρχος με στοχευμένα δημοσιεύματα. Και δεν μετανιώνω στιγμή. Διότι, δεν είναι μόνο το έργο που έχω αφήσει πίσω μου. Ζητούμενο για μένα, είναι η συμμετοχή στα κοινά να γίνεται με ήθος, ευγένεια, σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με όρους που θα προάγουν το πολιτικό μας πολιτισμό και κυρίως την ίδια τη δημοκρατία.

 

Και πιστεύω ότι αυτά υπηρέτησα, με συνέπεια και ευθύνη. Και είναι αυτό που με κάνει να νιώθω καλά, στο τέλος της θητείας μου. Λίγο πριν κλείσει η εκδήλωση, ο κ. Καμίνης κάλεσε στη σκηνή όλους εκείνους με τους οποίους συμπορεύθηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια, τους ευχαρίστησε και τους είπε ότι «κάποτε με υπερηφάνεια θα λέμε ότι ήμουν κι εγώ εκεί».

 

Αναφερόμενος στον δήμαρχο που θα τον διαδεχθεί αποκάλυψε ότι έχει συντάξει μία επιστολή, που απευθύνεται σ΄ εκείνον που θα εκλεγεί. «Δεν δίνω συμβουλές, δεν κάνω προτάσεις, ούτε νουθεσίες. Το αντίθετο: σε αυτό το γράμμα λέω, πολύ συνοπτικά, στον επόμενο δήμαρχο πέντε πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσει όταν καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου. Το περιεχόμενό του θα το δημοσιοποιήσω όταν έρθει η ώρα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι πολλοί από εσάς θα συμφωνήσουν για ποιον λόγο η Αθήνα είναι μία πόλη για την οποία αξίζει να προσπαθείς» κατέληξε ο Γιώργος Καμίνης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑυξήθηκαν κατά 53,2% οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο
Επόμενο άρθροΠεριοδεία Μητσοτάκη στην Κέρκυρα