Στο νέο μέτρο με το οποίο προβλέπεται καταβολή «αποζημίωσης», στον συνταξιούχο που περιμένει την απονομή της επικουρικής σύνταξής του, αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Με σχέδιο προβλέπεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για επικουρική σύνταξη μέχρι τον Ιούνιο 2022 και έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους, θα λάβουν 100 Euro για κάθε μήνα καθυστέρησης, μέχρι τις 15 Μαρτίου ενώ επισπεύδεται η έκδοσή τους με διαδικασίες fast track», επισημαίνει σχετικά στην ανάρτησή του.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει διάταξη που αφορά στη χορήγηση προκαταβολής  για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλλει αίτηση πριν την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική.

Η προκαταβολή χορηγείται έως τις 15 Μαρτίου 2023 –χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου- και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος.

Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο  που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος  που πληροί τις προϋποθέσεις  περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος, θα εισπράξει έως τα μέσα Μαρτίου εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δυο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔήμος Βόλου: «Άλλο ένα σημαντικό βήμα για την ανέγερση νέου σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου»
Επόμενο άρθροΠΑΕ, ΚΑΕ, ΑΣ Άρης: «Δικαιοσύνη για τον Άλκη»