Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πολίτη, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η Κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: Την προστασία της δημόσιας υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου. Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή».

Ο κ. Οικονόμου κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητας που μας δίνει η επιστήμης και να εμβολιαστούμε.
Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θίγουμε, σε καμιά περίπτωση, το σκληρό πυρήνα, του ιδιωτικού βίου. Αλλά, όσον αφορά στο δημόσιο βίο, ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες ήταν εκ των προτέρων γνωστές.

Από την εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμείνουν να μην εμβολιάζονται.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Για αυτό άλλωστε προωθείται -αύριο κιόλας- νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν.

Σχετικά με τα σχολεία και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα.

Αυξανόμενη η ανταπόκριση εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά να ενταθεί κι άλλο

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω

Όσον αφορά το νούμερο των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τα νούμερα είναι δυναμικά.
«Είναι κάτω από αυτό που περιμέναμε. Οι υγειονομικοί εξακολουθούν να εμβολιάζονται. Η τροπολογία με την οποία οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί θα μπορούν να γυρίσουν κατευθείαν στις δουλειές τους θα αποτελέσει και κινητήριος δύναμη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροAthens Flying Week – Μαχητικά Rafale σχημάτισαν την ελληνική σημαία πάνω από την Ακρόπολη
Επόμενο άρθροΧανιά – Ζητούσε 8ωρο και πληρωμένες υπερωρίες – Το ξενοδοχείο την απέλυσε